2024. április 27. - Zita

Találkoztak az elnökök

2008. szeptember 27-én Prágában a Cseh Szenátus kezdeményezésére 11 nemzeti parlament részvételével került megrendezésre a Közép-Európai Parlamenti Elnökök Találkozója, amelyen a Magyar Országgyűlést Mandur László, az Országgyűlés alelnöke képviselte.
2008. szeptember 27. szombat 19:08 - Hírextra
A találkozó célja, hogy a résztvevők eszmecserét folytassanak az európai uniós tagországok nemzeti parlamentjei közötti együttműködési lehetőségekről, valamint kiemelten hangsúlyos szerepet kapott a Lisszaboni Szerződés is. Ezzel kapcsolatban a résztvevők egyértelműen kiálltak a Lisszaboni Szerződés ratifikációjának folytatása mellett, és hangsúlyozták a nemzeti parlamentek szerepét a Lisszaboni Szerződés megismertetésében a polgárok körében. A Lisszaboni Szerződés hatályba lépése azért is fontos, hiszen a Szerződésben foglaltak szerint a parlamentek szerepe jelentősen erősödne a jövőben. A nemzeti parlamentek közötti együttműködést tehát a Lisszaboni Szerződés rendelkezéseinek végrehajtása érdekében folytatni kell, főkent a meglévő együttműködési formák hatékonyabbá tételével és szorosabbra fűzésével.
A találkozón részt vevők egyetértettek abban, hogy a nemzeti parlamenteknek nagy szerepe van abban, hogy az Európai Uniót a polgárokhoz közelíthessék, valamint, hogy az európai uniós ügyeket a polgárok is könnyebben megérthessék, a döntésekben jobban bízhassanak.

Mandur László, a Magyar Országgyűlés alelnöke felszólalásában kiemelte egyrészt hazánk elkötelezettségét a Lisszaboni Szerződés mellett, valamint beszámolt a 2011-es EU-elnökségre való felkészülés megkezdéséről. Ennek keretében tájékoztatást adott az EU-elnökségi munkacsoport felállításáról és annak munkamenetéről, a tárgyalt témákról, valamint beszámolt az Országgyűlés saját felkészülésének megkezdéséről, az ezzel kapcsolatban a többi trió ország - Belgium és Spanyolország - parlamentjeivel megkezdett együttműködésről; harmadsorban pedig beszámolt arról a magyar kezdeményezésről, amelynek alapján az elkövetkezendő hónapokban az Országgyűlés összegyűjtené a tagállami parlamentek eddigi tapasztalatait az EU-elnökségekben betöltött parlamenti szerep gyakorlati tudnivalóival kapcsolatban, amelyet Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke várhatóan 2009 februárjában a Párizsban sorra kerülő EU Parlamenti Elnökök Konferenciáján mutat majd be.

A találkozón a rendező cseh törvényhozás mellett Ausztria, Bulgária, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia parlamentjeinek elnökei, ill. alelnökei vettek részt.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását