2024. május 9. - Gergely

Tisztújító küldöttgyűlés az Almássy-ügy árnyékában

Viharos előzmények után hatodik elnöki mandátumát kezdheti meg az MDF élén szombaton Dávid Ibolya, ha a küldöttek a konzervatív párt XXII. tisztújító országos gyűlésén újra bizalmat szavaznak neki.
2008. szeptember 26. péntek 17:33 - Hírextra
Dávid Ibolyának, az MDF jelenlegi elnökének ebben az évben egy kihívója akadt a párt elnöki tisztségére, Almássy Kornél alelnök, aki azonban szeptember 13-án bejelentette: visszalép az elnökjelöltségtől. Almássyt most pénteken az MDF kizárta soraiból, ő azonban vitatja a kizárás jogosságát. Nyilatkozatában hangsúlyozta: továbbra is MDF-frakciótagnak, MDF-alelnöknek és budapesti elnöknek tekinti magát, és ezen jogköreit a szombati országos gyűlésen is gyakorolni fogja.

Az Almássy-ügy akkor robbant ki, amikor szeptember 12-én, Almássy Kornél egy sajtótájékoztatón azt állította, hogy a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták, és arra akarták rávenni, lépjen vissza a pártelnökjelöltségtől, lépjen ki az MDF-ből, és mondjon le parlamenti mandátumáról.

Ezt követően Dávid Ibolya, az MDF jelenlegi elnöke tartott sajtótájékoztatót, aki a birtokába került hangfelvételre hivatkozva soron kívüli vizsgálatot kért a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától amiatt, hogy Almássy Kornél érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnöke a leiratot idézve közölte: egy vállalkozó egy III/III-as háttérrel is rendelkező vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy "azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve (...), meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet, valami alelnök van benne".

Dávid Ibolya azt mondta: az utóbbiként említett politikus Almássy Kornél.
A Fővárosi Ügyészség szeptember 18-án elutasította Dávid Ibolya feljelentését, az MDF elnöke ugyanakkor azt állította, a főügyészség ezt nem tehette meg, mert ő nem feljelentést, hanem bejelentést tett az ügyben.

Almássy Kornél ezen a héten csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be: a titkosszolgálatot sejti az őt magát, barátait és családját ért fenyegetések mögött, aminek hatására visszalépett az elnökjelöltségtől. Közölte: nem lép ki az MDF-ből, a pártnak szombatig mindenképpen az alelnöke marad. Kifejtette, hogy célja továbbra is egy erős és független jobboldali párt építése, és azt kéri az MDF szombati országos gyűlésének résztvevőitől, hogy "minden fenyegetés ellenére szavazzanak nemmel Dávid Ibolya elnökké választására".

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője pénteken már arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a demokrata fórum képviselőcsoportja egyhangú szavazással pénteken kizárta soraiból Almássy Kornélt. Hangsúlyozta: a frakcióból kizárás a párt alapszabálya szerint a pártból való kizárást is jelenti.
Indoklásában Herényi Károly hangsúlyozta: Almássy Kornél politikája az elmúlt időszakban teljességgel vállalhatatlan. "Az emberi összeomlás még érthető lenne, politikai viselkedése azonban egy konzervatív párt számára elfogadhatatlan" - tette hozzá.

Almássy reagálásában közölte: törvénytelennek és ezáltal semmisnek tekinti az MDF-frakcióból történő kizárását. Az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hivatkozott, hogy pénteken nem lehetett sem frakció-, sem elnökségi ülés, hiszen ő, mint a frakció és az elnökség tagja arra meghívót nem kapott.

"Mindezek értelmében az én esetleges kizárásomról az országos választmány jogosult dönteni, nem pedig Herényi Károly frakcióvezető. Így továbbra is MDF-frakciótag, MDF-alelnök, budapesti elnök maradtam, és ezen jogkörömet ma és a holnapi országos gyűlésen is gyakorolni fogom" - hangsúlyozta a politikus.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese az MTI-nek korábban elmondta: a szombati tisztújító gyűlésen a küldöttek meghallgatják a pártelnök, az országos választmány elnöke, valamint a frakcióvezető beszámolóját. Ezután szavaznak majd a pártelnöki tisztségről, az elnökségi tagokról, valamint az országos etikai bizottság és a számvizsgáló bizottság tagjairól. Napirenden szerepel az MDF alapszabályának módosítása is.

A párt elnökét két évre választják, azaz a 2010-es országgyűlési választásokat követő országos gyűlésig lesz mandátuma az új elnöknek, illetve az új elnökségnek. Összesen 384 küldött szavaz majd, kiegészülve az országos elnökségi tagokkal, a parlamenti, valamint az európai parlamenti képviselőkkel.

A szombati küldöttgyűlésre vendégként meghívták Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), és Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását