2024. május 9. - Gergely

Nem keresték a szót - videóval

Ma ünnepli 65. születésnapját Szörényi Szabolcs, aki az Illés együttes és a Fonográf tagjaként játszotta be magát a magyar zenetörténetbe. Éppen ezért mai időutazásunk célja az a dátum, amikor még kissrácok voltak.
2008. szeptember 26. péntek 14:48 - paulson
Az Illés kétségkívül az egyik legnépszerűbb beatzenekar volt az országban a hatvanas évek végétől, a hetvenes éveken át. A politikai hatalom szemében ők a három T közepén helyezkedtek el, a „tűrt” kategóriában. Érdekes, hogy családi zenekarként indult, viszont ezalatt nem a híres Szörényi testvérpár értendő, hanem az alapító Illés Lajos és testvére Károly. A két Szörényi 1965-ben lépett be a csapatba.

A mai dalt abból az évből vettük, mikor egyszerre két irányba is megpecsételődött a zenekar sorsa. Egyik síkon óriási sikert arattak zenéjükkel, elnyerték a Táncdalfesztivál fődíját is az „Amikor én még kissrác voltam” című számukkal. Ráadásul a népzenei elemeket is használó muzsikájukban neves művészek is láttak fantáziát, és támogatták a fiúkat. Azonban a „nemzetközi helyzet fokozódott”, így a politika is rátette a kezét a fiatalokra ilyen nagy hatást tevő zenekarra. A mondvacsinált vádak, és a hatalom bekeményítésének „köszönhetően” a rossz tapasztalatokból egy zseniális lemez született (olyan slágerekkel mint „A kugli”, a Sárika, vagy éppen a „Keresem a szót”).

Az igazi pofont 1970-ben kapták a hatalomtól, londoni látogatásuk, és a BBC-nek adott interjújuk után, megpróbálták ellehetetleníteni őket. Így alakult ki az a helyzet, hogy a fővárosban nem tudtak fellépni, és a „vidék legjobb zenekara” lettek.

Az együttest 1973-ban a tagok közti feszültség miatt feloszlatta Illés Lajos. A legendás felálláson kívül még összeállt egy „Új Illés” évekkel később. Az igazi zenekar azonban a 2005-ben dupla búcsúkoncertet adó Illés marad sokak emlékezetében.

És most hallgassuk meg, hogy milyen volt, amikor még kissrácok voltak.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását