2024. április 25. - Márk

Szimfónikusok lépnek fel

Fiatal hangszeres művészek lépnek föl a MÁV Szimfonikusok Kamarazenekara Festetics-bérletsorozatának koncertjein péntektől Budapesten, a Festetics Palotában - közölte az együttes sajtóreferense, Strausz Erzsébet az MTI-vel.
2007. november 22. csütörtök 15:05 - Hírextra
A MÁV Szimfonikus Zenekar első ízben 2005 őszén, a zenekar vonós- és fúvóshangszereken játszó művészeiből alakult kamaraegyüttesei közreműködésével indította el Festetics-bérletét, amelynek művészeti vezetője Takács-Nagy Gábor hegedűművész, kamaramuzsikus és karmester - tette hozzá Strausz Erzsébet.

A 2007-2008-as évad Festetics-sorozata a Jövő szólistái alcímet kapta, mivel pályakezdő fiatalok a vendégművészek. A zenekar minden, Magyarországon rendezett nemzetközi zenei verseny díjnyerteseinek fellépéseket ajánl fel saját hangversenyeire.

A Festetics-bérlet nyitókoncertjén J. Haydn Csellóversenye Várdai István, a 2004. évi Popper Dávid Nemzetközi Gordonkaverseny I. díjasa tolmácsolásában hallható, majd felcsendül Haydn D-dúr (Reggel) szimfóniája, az est karmestere Takács-Nagy Gábor.

Várdai István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, Mező László tanítványa. Több rangos nemzetközi csellóverseny győztese, a legutóbb a 2007. évi nemzetközi Csajkovszkij-versenyen harmadik helyezést ért el.

Perényi Eszter növendékei működnek közre a sorozat következő előadásán. Bach E-dúr hegedűversenye Banda Ádám, d-moll kettősversenye pedig Claudia Zorbas és Banda Ádám interpretálásában hallható.

Claudia Zorbast rendkívüli tehetségnek tartják, mestere, Perényi Eszter szerint komoly jövő áll előtte. 2002 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke, 2003-ban első helyezést ért el az országos Zathureczky-hegedűversenyen, tavaly megnyerte a nemzetközi Telemann-hegedűversenyt Lengyelországban és a Lions-hegedűversenyt Franciaországban.
Banda Ádám a 2007. évi nemzetközi Szigeti-Hubay-hegedűversenyen I. díjat nyert. Tavaly Moszkvában a IV. Yampolsky-verseny második helyezettje és a zsűri különdíjasa lett. Azt megelőzően a Flesch Károly-hegedűversenyt nyerte meg, 2003-ban.

Varga Tibor öröksége a sorozat záróhangversenyének alcíme. A műsoron szereplő Mozart- és Bruch-mű egyaránt Varga Tibor vonószenekari átirata. Az est két szólistája Varga Tibor tanítványainak, a Svájcban élő és dolgozó Stuller Gyulának és Mirijam Contzennek magyar származású növendéke: Zerkula György és Szász Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását