2024. május 5. - Györgyi

MSZP: a lakók felének

A lakóközösség felének szavazata is elegendő lesz a jövőben ahhoz, hogy pályázzanak a távhőrendszer megújítására - mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken Budapesten, egy háttérbeszélgetésen.
2008. szeptember 26. péntek 16:51 - Hírextra
Másik újdonság, hogy a fűtés-szabályozás megújítását célzó pályázatoknál az állami támogatás aránya 50 százalékra nő az eddigi egyharmadról - közölte az MSZP-frakció távfűtési eseti munkacsoportjának vezetője.

A politikus utalt arra, hogy a panelprogramban sok lakóház azért nem tudott részt venni, mert "volt egy blokkoló kisebbség", amely megakadályozta a felújításban való részvételt.
Hozzátette: ezért javasolják, hogy a mérhetőség és szabályozhatóság megteremtésében 50 százalék plusz egy szavazatban határozzák meg a döntéshez szükséges arányt.

A szocialista képviselő emlékeztetett, hogy korábban ezeknek a pályázatoknak az egy-egy harmadát az állam, az önkormányzat és a lakóközösség fizette, most azonban már a felét fogja finanszírozni az állam.

Szanyi Tibor szerint azért vetik ki a Robin Hood-adót, mert a világpiaci árrobbanás miatt az energetikai cégeknek gigantikus extraprofitjuk keletkezett, ehhez pedig extraadó tartozik. Mint mondta, a megadóztatandó vállalatok profitja a becslések szerint 2007-ben és 2008-ban 500 milliárd forint volt, ebből 400 milliárd forint volt a Mol-é.

A képviselő szerint mindenkinek, aki megszavazta a lex Mol-t a parlamentben, meg kell szavaznia a Robin Hood-adót is, mert "ez majdnem annak az inverze". (A lex Molként emlegetett jogszabály célja, hogy megvédje az ellenséges felvásárlástól a stratégiai fontosságú vállalatokat.)
Szanyi Tibor elmondta: ezt a törvényjavaslatot teljesen elkülönítve kezelik az adótörvényektől, és szerinte nagy többséggel, esetleg átalakítva meg fogja szavazni az Országgyűlés.

A szocialista politikus a mindenkinek alanyi jogon járó 1150 forintos támogatást jelképes környezetvédelmi támogatásnak nevezte, amellyel a közösség szolidaritását fejezik ki a lakótelepeken élőknek a környezetkímélő távhő használatáért.

Szanyi Tibor közölte: Budapesten az ezt a fűtési módot használók alig 20 százaléka kap szociális távhőtámogatást, vidéken nagyobb ez az arány, mintegy 60 százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását