2024. május 3. - Tímea, Irma

Nincsen titok minősítés nélkül

Fel sem merülhet a szolgálati titoksértés gyanúja, ha egy dokumentumot - a szigorú tartalmi és formai előírásokat betartva – nem minősítettek titkosnak. Ezt állapítja meg Dr. Szabó Máté ombudsman, aki az adatvédelmi biztost helyettesítő jogkörében
2008. május 21. szerda 17:38 - Hírextra
Az ügy előzménye a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 2008. január 22-én közzétett sajtóközleménye volt, amely arról tájékoztatott, hogy a Bíróság elnöke a Központi Nyomozó Főügyésznél feljelentést tett a HVG 2008. évi 2. számában megjelent egyik cikk nyomán. A közlemény utal arra, hogy a cikkírónak, valamint a cikk alapjául szolgáló tanulmány szerzőjének, dr. Fleck Zoltán jogszociológusnak számot kell adnia arról, hogy "szolgálati titoknak minősülő adatokhoz miként jutottak hozzá".

A sajtóközlemény az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szolgálati titokköri jegyzékre hivatkozott. A bíróságok szolgálati titokköri jegyzékéről szóló tájékoztatás szerint a szolgálati titokkörbe tartozik például a bírósági vezetők kinevezésére vonatkozó dokumentáció, valamint a bírák fegyelmi ügyeivel kapcsolatban keletkezett iratok. A HVG cikkében a megyei bíróság elnökének kinevezésével és fegyelmi ügyekkel kapcsolatos adatok és megállapítások is szerepelnek, a bíróság sajtóközleménye erre tekintettel hivatkozott a szolgálati titoksértésre.

A kutató panasza alapján indult vizsgálat alapján a biztosi állásfoglalás leszögezi, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szolgálati titokköri jegyzéke nincs összhangban a hatályos titoktörvénnyel és az Alkotmánybíróság határozatával, ezért felkérte dr. Lomnici Zoltánt, a Testület elnökét, hogy annak módosításáról intézkedjék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását