2024. május 10. - Ármin, Pálma

Felszabadító volt az újratemetés

A nemzet számára lélektanilag felszabadító pillanat volt Nagy Imre húsz évvel ezelőtti újratemetése; egy hős előtt kell tisztelegni ezen a napon - hangoztatta Boross Péter volt miniszterelnök.
2009. június 15. hétfő 16:58 - HírExtra
A volt kormányfő a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként azt mondta: sosem titkolta, hogy Nagy Imre politikai állásfoglalása számára idegen volt mindig, de a köztük lévő világnézetbeli különbségeket felülírja a "magyarságért és a nemzetért hozott személyes áldozat heroitása".

Boross Péter párhuzamot vont az ugyancsak tragikus sorsú miniszterelnökökkel - Batthyány Lajossal, Tisza Istvánnal és Bethlen Istvánnal -, s arról beszélt, hogy bár az említettek nem mérhetők azonos mércével, áldozatukban a nemzet sorsa jelenik meg. Szólt arról is: a zaklatott magyar történelemről ad fényképet, hogy nemzeti ünnepeink, gyásznapjaink sorakoznak egymás után.

A húsz évvel ezelőtti időszakra utalva kitért arra, korosztálya meg volt győződve arról, hogy "megint nem lesz semmi". Mint mondta, ebben a helyzetben a 1989. június 16-ai emlékezésnek, a demonstratív erejű tömegnek "lélektani felszabadító hatása volt".

Boross Péter szerint Nagy Imre megjelenése a politikai életben általános bizalmat váltott ki az emberekben, "egy nemzet lélegzett fel", amikor 1953-ban miniszterelnök lett. Másfél év múlva ugyan visszajött Rákosi Mátyás, ám ezzel a "politikai vaksággal" csak azt érték el, hogy 1956-ban kitört a forradalom - tette hozzá.

Egy hős előtt kell tisztelegni ezen a napon, aki felmutatta a heroitás minden dicsőségét - fogalmazott Boross Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását