2020. október 28. - Simon, Szimonetta

Rakétaember a La Manche-csatorna fölött

Turboman beindul: házi készítésű, lökhajtásos motorral felszerelt szárnnyal kísérel meg átrepülni a La Manche-csatorna fölött csütörtökön egy svájci pilóta.
2008. szeptember 25. csütörtök 13:25 - Hírextra
Ha az időjárás kegyes lesz, Yves Rossy egy repülőgépből ugrik ki 2500 méter magasból, begyújtja a sugárhajtóművet és a számítások szerint 12 perc alatt teszi meg a 35 kilométeres távolságot a francia Calais-tól az angol Doverbe.

A Jet-Man (rakétaember) feliratú bukósisakot viselő merész pilóta májusban már kipróbálta a szerkentyűt: nyolcasokat írt le az Alpokban a Rhone-folyó völgye fölött. A repülés végén ejtőernyővel landolt.

A csütörtöki kísérlettel Rossy a repülés egyik úttörője, Louis Bleriot francia pilóta nyomába ered, aki 99 évvel ezelőtt elsőként jutott át repülőgépével a La Manche-csatornán.

Rossy repülőszerkezete a testéhez erősített szénszálas szárnyból és az arra ültetett négy kerozinnal működő sugárhajtóműből áll. A szárnyban tárolt üzemanyaggal együtt a teljes súly 55 kilogramm. (A szárny egyébként összecsukható és a levegőben egy mozdulattal kinyitható, hogy induláskor kiférjen a repülőgép ajtaján.) A pilóta testével irányítja magát.

A motorok forróságától tűzálló ruházat védi, de bízik a szél és a magasság okozta hűtőhatásban is.
A szárnyra kamerát erősítettek, amely élő képeket közvetít a repülésről, de a szervezők helikopterrel is követik Rossy útját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását