2024. május 9. - Gergely

Plazmaferezis centrumot adták át Debrecenben

Az ország második plazmaferezis centrumát adták át csütörtökön Debrecenben az orvostudományi centrum területén. Az ünnepélyes megnyitón Illés Béla, a 2005-ben megalakított Plazmaferezis Állomás Kht. ügyvezetője elmondta, hogy a Budapesten, a Péterfy Sánd
2008. szeptember 25. csütörtök 13:28 - Hírextra

A plazmaferezis a véradás egy formája, melynek során egy speciális készülék segítségével a levett vért plazmára, illetve sejtkomponensekre bontják. A teljesen automatizált eljárás során steril és zárt körülmények között centrifugálással, majd szűréssel különítik el a két alkotórészt, melyek közül a sejtes elemeket a donor ismételt szúrás nélkül visszakapja, míg a 90 százalékban vizet tartalmazó plazmát küldik el a gyógyszergyártóhoz.


Magyarországon a gödöllői Humán Bioplazma Kft. gyárában készítenek belőle életmentő gyógyszereket a hemofiliában szenvedőknek, a súlyos szeptikus fertőzötteknek, illetve a gyakran vetélő nőknek. Illés Béla azt is elmondta, hogy a most átadott centrum 12 gépén megfelelő számú donor jelentkezése esetén évente 14-15 ezer liter plazmát vehetnek le a jelentkezőktől.


Szabó Imre intézetvezető főorvos hozzátette: bárki lehet donor 18 és 60 év között, amennyiben orvosi vizsgálaton átesve megfelel. Megvizsgálják vérképét, összfehérje immunglobulin állományát, illetve átesik egy vírusszűrésen. Reményei szerint sokan megértik, hogy véradásukkal nagyon sok embertársuknak segíthetnek.


A Plazmaferezis Kht. ügyvezetője elmondta még, hogy további centrumokat kívánnak létrehozni elsősorban egyetemekhez kapcsolódva Budapesten, Szegeden és Miskolcon is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását