2024. május 2. - Zsigmond

Nyilvános festészet Salgótarjánban

Tizenegy festő a nyilvánosság előtt alkot nyolc hétig Salgótarjánban október elsejétől, a nagyméretű képeket decemberben mutatják be kiállításon - tájékoztatta az MTI-t a szervező Ars Longa Művészeti Egyesület művészeti vezetője.
2008. szeptember 25. csütörtök 14:08 - Hírextra
Fürjesi Csaba elmondta: a Nógrádi Történeti Múzeumban "Open art" címmel rendezik a nemzetközi szimpóziumot. Az alkotás nyilvános az érdeklődők számára, akik figyelemmel kísérhetik, ahogyan a 11 üres fehér vászon folyamatosan "megtelik", és a képek keletkezésével együtt a kiállítás is felépül. Az akcióról fotódokumentáció készül.

A különböző országokból meghívott művészek egy térben és megadott időkeretben dolgoznak október elsejétől. Minden alkotó nyolc hét alatt készítheti el a helyszínen 2-szer 2 méteres, nagyméretű festményét.

Fürjesi Csaba hozzátette: a nem szokványos akcióban érdemes lesz megfigyelni a 11 művész saját stílusát, az alkotási folyamatok esetleges egymásra hatását.

A szervezők a vászon méretén, az alkotási időszakon, valamint a helyszínen kívül más kritériumot nem támasztottak, minden művész szabadon választhat a technikáról és az alkotás témájáról, illetve arról is, hogy a megadott alkotási időn belül mely napokat veszi igénybe a mű elkészítéséhez.

A kiállítás megnyitóját akkor tartják meg, amikor minden művész elkészítette saját alkotását.
Az Ars Longa Egyesület művészeti vezetője úgy fogalmazott: normál esetben minden művész otthon dolgozik a műtermében, és ha egy-egy kép nem sikerül, azt nem mutatja meg senkinek. Itt viszont a képek a majdani kiállítás helyszínén készülnek, azokat az alkotók nem vihetik haza kicserélni, itt minden munka névjegy - tette hozzá.

A nyilvános festészetben részt vevő művészeket Ausztriából, Szlovákiából, Magyarországon pedig Salgótarjánból, Budapestről, Ceredről és Pécsről hívták meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását