2024. május 2. - Zsigmond

Egység kell

Egységesnek kell lennie a NATO-nak annak kapcsán, hogy meghívást kapjon-e Grúzia és Ukrajna a tagság előszobáját jelentő társulási akciótervbe - mondta Kurt Volker, az Egyesült Államok NATO-nagykövete csütörtökön Budapesten az MTI-nek.
2008. szeptember 25. csütörtök 19:32 - Hírextra
Már egy évvel ezelőtt meg kellett volna ezt tennünk. Meglátásunk szerint a két országot be kell vonni a társulási akciótervbe. Ugyanakkor kulcsfontosságú, hogy egységes legyen a NATO ebben a kérdésben - mondta Kurt Volker arra a kérdésre, hogy meghívást kaphat-e Ukrajna és Grúzia decemberben a NATO-tagság előszobáját jelentő akciótervbe.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen döntést fog hozni decemberben a közösség. Addig még figyelemmel kell kísérni az orosz reakciókat, és azt is, hogy milyen lépéseket tesz Grúzia és Ukrajna - mondta a nagykövet.

Szerencsétlen lépés lenne azt mondani, hogy Grúzia azért nem kezdheti meg a NATO-integrációt, mert területi vitái vannak. Ha ez megtörténne, akkor az azt jelentené, hogy Oroszország örökre megakadályozhatná Grúzia tagságát - húzta alá a diplomata.

Arra a kérdésre: elképzelhető-e, hogy a két ország külön-külön kap meghívást a társulási akciótervbe, Kurt Volker azt mondta: a NATO egyaránt fenntartja a lehetőséget mindkét ország számára.
Az Egyesült Államok mindig is azt képviselte, hogy a tagsági akcióterv segíthet a két országnak a politikai és gazdasági reformok véghezvitelében - tette hozzá.

A NATO-tagállamok még áprilisban határozták el: decemberben döntenek arról, hogy meghívást kap-e Grúzia és Ukrajna a társulási akciótervbe.A magyar álláspont - hasonlóan az amerikaihoz - az, hogy a két országnak meghívást kell kapnia az akciótervbe, az azonban még nyitott kérdés, hogy mikor. Magyarország is azt hangsúlyozza, hogy a NATO-nak egységes álláspontot kell kialakítania a kérdésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását