2024. május 2. - Zsigmond

A nyomozó

A nyomozó című film rendezője, Gigor Attila szerint többszörös fesztiválnyertes alkotása egy morbid köntösbe bújtatott személyes történet. A filmet, amelyet október 2-től vetítenek a magyar mozikban, a Moziünnepen premier előtt láthatja a közönség.
2008. szeptember 25. csütörtök 19:25 - Hírextra
"Szerintem szerzői film, de remélem, hogy mindenki másnak az lesz a véleménye, hogy krimi" - mondta Gigor Attila a Moziünnep nyitónapján, csütörtökön az MTI-nek, hozzátéve, hogy egy zsánerfilm mindig nagyobb érdeklődésre tart számot, mint egy szerzői alkotás.

Gigor Attila hangsúlyozta: filmje nem a benne látható brutális gyilkosságok sorozatáról szól, hanem hőse jellemfejlődéséről; arról, hogy a saját és mások bűneivel szembenézve ráébred, az emberi kapcsolatok igenis fontosak. "Amúgy meg az élet is morbid" - tette hozzá az első nagyjátékfilmjével megannyi díjat besöpört rendező.

A fekete humorral átitatott film főhőse Malkáv Tibor boncmester, akinek haldokló édesanyját leszámítva nincs kapcsolata az élőkkel. A zárkózott férfi, hogy pénzt szerezzen anyja műtétjére, vállalja, hogy megöl egy idegent. Másnap azonban kiderül: a meglékelt fejű áldozatnak köze volt gyilkosához, aki nyomozásba kezd, hogy megtudja, ki, vagy kik állnak a háttérben. A bűnügy szerteágazó szálainak felgöngyölítése közben az enyhén szociopata, szűkszavú Malkáv fokozatosan önmagát is egyre jobban megismeri.

A nyomozó a 39. Magyar Filmszemle egyik legnagyobb meglepetéseként a seregszemlén összesen öt díjat kapott. Gigor Attila alkotása, mint a legjobbnak ítélt közönségfilm elnyerte a Moziverzum díjat. Az Országos Diákzsűri Zöld Holló díjasa is Gigor Attila lett, s ugyancsak ő vehette át a legjobb forgatókönyvért járó elismerést. A film címszerepét játszó Anger Zsolt kapta a legjobb férfi alakítás díját, és A nyomozó vágói munkájáért jutalmazták Arany Olló díjjal Kovács Zoltánt.
A filmet azóta több nemzetközi fesztiválon is bemutatták, szerepelt többek között a montreali és reykjavíki seregszemlén és a berlini Fantasy Filmfesten. A neves Karlovy Vary filmfesztiválon a versenyfilmek között külön elismerést kapott, és elnyerte a Filmtársaságok Nemzetközi Szövetségének (FICC) különdíját, a Don Quijote Díjat is.

Gigor Attila elmondta, hogy A nyomozót a közeljövőben a varsói és a kijevi filmfesztiválon is bemutatják. Hozzátette, hogynagyon meglepte a jó fesztiválszereplés. "Erre számítani nem lehet, csak reménykedni benne" - jegyezte meg a rendező, aki már egy újabb forgatókönyvön dolgozik. Ígérete szerint a most születő történetben is lesznek morbid elemek.

A nyomozót a jövő héttől játsszák a hazai mozik, de a csütörtökön kezdődő Moziünnep vetítésein Gigor Attila alkotását premier előtt is megtekinthetik a fekete humorra éhes érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását