2024. április 25. - Márk

Vizsgálódik a bevándorlási hivatal

Vizsgálja a Békéscsabán történteket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal azt követően, hogy a város menekülttáborában kedden több menekült randalírozott és összetűzött a tábor biztonsági őreivel - mondta Veres Annamária, a hivatal osztályvezetője az
2008. szeptember 24. szerda 18:40 - Hírextra
"A hivatal saját hatáskörében, preventív céllal folytat vizsgálatokat a kiváltó okok beazonosítása tekintetében. Ezek a kiváltó okok egyelőre nem tisztázottak" - mondta Veres Annamária.
A körülmények tisztázása során a hivatal munkatársai meghallgatják a tábor lakóit és a munkatársakat is, hogy kiderítsék, mi okozhatta a problémát, milyen konfliktusok állhatnak a történtek hátterében. Ez várhatóan egy-két héten belül befejeződhet - mutatott rá az osztályvezető.
A korábbi debreceni atrocitásokkal a békéscsabai események nem állnak összefüggésben - tette hozzá.

Ezekben a menekülttáborokban különböző kultúrájú embereknek kell együtt élniük, így elkerülhetetlenek a súrlódások. Ilyen problémák az uniós országokban is gyakran fordulnak elő. A magyarországi esetek most nagyobb publicitást kapnak, de korábban is előfordultak ilyen gondok. Békéscsabán azonban az elmúlt években nem történt hasonló eset - mondta az osztályvezető az MTI kérdésére.

A táborokban megfelelő a személyzet létszáma és felkészültsége ahhoz, hogy kezeljék ezeket a konfliktusokat. Ebben a munkában a befogadó állomás számára civil szervezetek értékes támogatást nyújtanak. Az elmúlt hónapok esetei után külön nem kaptak képzést a táborban dolgozók - mondta Veres Annamária.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az eset kapcsán az MTI-nek hangsúlyozta: aggodalommal figyeli a menedékjogot kérők és a tábori személyzet közötti konfliktusokat.

Sajnálattal és aggodalommal figyelünk minden olyan konfliktust vagy nézeteltérést a menedékjogot kérők és a tábori személyzet között, amely erőszakhoz, sérüléshez és a vagyontárgyak károsodásához vezet. Abban reménykedünk, hogy a felelős szervek megnyugtató megoldást találnak majd a problémákra - hangsúlyozta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

A békéscsabai menekülttáborba kedden este kellett kihívni a rendőrséget, miután néhány menekült randalírozni kezdett és összetűzött a szállás biztonsági őreivel is. A menekültek épp vacsorához készülődtek, amikor összevesztek az őrökkel. A tábor lakói előbb csak rugdosták a székeket, majd dobálózni kezdtek azokkal.

Nyáron a debreceni menekülttáborban történt több atrocitás. Egyebek mellett néhány afgán és szomáliai az internet használata miatt verekedett össze. A táborban ezt megelőzően többen tüntettek a nem megfelelő körülmények miatt, néhányan közülük egy adótoronyra is felmásztak.
A hajdúsági esetek után az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága bírálta Magyarországot.

 Jelentésükben rámutattak arra, hogy a kormányzati támogatás csökkentése és az elbocsátások miatt a magyarországi menekülttáborokban nem megfelelő az ellátás, a befogadó állomások csak korlátozottan képesek ellátni a menedékkérők és menekültek igényeit. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium erre akkor úgy reagált, hogy nem találja kellő mértékben megalapozottnak az ENSZ-szervezet megállapításait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását