2024. április 20. - Tivadar

Madách-szimpózium

A XVI. Madách-szimpózium őszi ülésszakát rendezik meg pénteken és szombaton három helyszínen, a Nógrád megyei Csesztvén és Balassagyarmaton, valamint a szlovákiai Alsósztregován; a tanácskozáson 15 előadó vesz részt - tájékoztatta az MTI-t a szervező Madá
2008. szeptember 24. szerda 18:37 - Hírextra
Andor Csaba elmondta: minden évben kiadják a szimpóziumok anyagát, a mostani tanácskozásról jövő év tavaszán jelenik meg könyv.

Az első néhány év rendezvényein még témák köré csoportosították az előadásokat, így szó volt például Az ember tragédiája fordításairól vagy Madách Imre személyiségéről, az újabb szimpóziumok azonban már nem szabnak ilyen kereteket.

Andor Csaba a nyilvános irodalmi programok céljának nevezte, hogy lehetőséget adjanak a Madách-kutatás összefogására, és fórumot biztosítsanak arra, hogy ki-ki bemutassa, mit ért el egy év alatt. "Úgy gondoljuk, hogy a tudományossághoz a rendszeresség is hozzátartozik" - fogalmazott.
Pénteken Csesztvére mennek a résztvevők. A nógrádi faluban 1845 és 1853 között lakott a családi birtokon Madách Imre, a klasszicista stílusú kúriában kialakított emlékmúzeum Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye.

A csesztvei művelődési házban és a balassagyarmati Szalézi Kollégiumban, majd szombaton az író szülőfalujában, az alsósztregovai kastélyban 15 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. Szó lesz Benedek Marcellről, a Tragédia "újraolvasó" művészéről, a Tragédia készülő spanyol változatáról, valamint az 1938-as hangfelvétel kulisszatitkairól. Előadás hangzik el Bálint Endre Tragédia-illusztrációról és a clevelandi Madách-szoborról is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását