2024. április 26. - Ervin

Spontán örömzene

Spontán örömzenélésre buzdít mindenkit a Zene Világnapján a Hungarofest és a keretében működő Klassz Zenei Iroda. Október 1-jén ismert zenészek is feltűnnek majd Budapest egy-egy pontján, hogy a Zene Világnapjának üzenetét hirdessék.
2008. szeptember 24. szerda 20:40 - Hírextra
A szervezők szerdai közleménye szerint Budapest utcáin meglepő helyeken fog muzsikálni több jeles művész, köztük Palya Bea, Ferenczy György, Fekete Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra, valamint az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar, Péterfy Bori és a Love Band.

A Zene Világnapján zenélésre buzdítanak azonban mindenkit, aki szívesen adna egy alkalmi koncertet 5-10-15 percben egy szokatlan, általa kiválasztott helyen: az utcán, egy boltban, egy vendéglátóhelyen vagy épp a munkahelyén.

Azok a bátor amatőr vagy profi zenészek, akik előadásukat fotóval vagy videóval dokumentálják és feltöltik a világnap honlapjára (www.azenevilagnapja.org), értékes nyereményeket nyerhetnek. Az előadásnak minimum 5 percesnek kell lennie, és a dokumentációnak bizonyítania kell azt is, hogy mennyi ember látta.

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét 1975-ben nyilvánította a Zene Világnapjának. Menuhin ebben az évben a Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet és így hívta életre a világnapot, amelyet idén 33. alkalommal ünnepelnek.

Az első világnap tiszteletére írott köszöntőjében egyebek között azt írta: "Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon.
 Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, dzsesszzenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói. (...) Jó lenne, ha (...) egy-két percet a csendnek szentelnénk mindenütt a világon, a gondolkodásnak, a hallgatásnak és az elmélyedésnek. A zenének a zaj antitézisének kellene lennie..."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását