2024. május 3. - Tímea, Irma

Végső búcsú a festőművésztől

Sándorfi Istvántól, a magyar születésű világhírű festőművésztől szerda délután istentiszteleten vettek végső búcsút Párizsban, budapesti temetése pénteken lesz - mondta el az MTI-nek Párizsból Makláry Kálmán galerista, a művész barátja.
2008. január 2. szerda 18:00 - Hírextra

Párizs III. kerületében, a Georges Pompidou Központ közelében levő Église Saint-Elisabeth de Paris-ban (Szent Erzsébet templom) rótták le kegyeletüket Sándorfi István koporsójánál családtagjai, barátai, tisztelői. A világszerte elismert művészt december 26-án, karácsony másnapján, 59 évesen érte a halál az egyik párizsi kórházban. Gyors lefolyású betegség vitte el.

Sándorfi István hamvait pénteken 12 óra 45 perckor helyezik örök nyugalomra Budapest XIX. kerületében; a Kispesti Új temetőben (a Kispesti Honvéd Stadion mellett) családja, barátai és magyarországi tisztelői kísérik el utolsó útjára. A festőművésznek az volt a kívánsága, hogy Budapesten, az anyai nagyszülei sírjába temessék el őt is. Kisgyermekkorát Kispesten töltötte, nagyszülei ott éltek és ott is nyugszanak.

Sándor István 1948-ban született Budapesten, az 1956-os forradalom leverése után családjával elhagyta Magyarországot, s Párizsban érett híres művésszé. Franciaországon kívül Németországban, Belgiumban, Svájcban is bemutatkozott, s a 90-es évek közepétől meghódította női aktjaival és csendéleteivel az Egyesült Államokat is.

Budapesten 2006-ban mutatkozott be először az Erdész és Makláry Galériában, majd ezt a tárlatot látva a debreceni MODEM igazgatója meghívta Sándorfit életmű-kiállításra. 2007. április 13-án mintegy 50 munkájából meg is nyílt a tárlat, de őt azon a napon operálták Párizsban.

Bízott a fölépülésben, májusban Debrecenbe utazott a kiállítására, és dedikálta a Makláry Art Works Editions-nek erre az alkalomra kiadott háromnyelvű - francia, angol és magyar - életrajzi katalógusát, amely felöleli az 1970 és 2007 között készült munkáit. A 350 oldalas album 300 reprodukciót tartalmaz.

Sándorfi Istvánnak kivételes mesterségbeli tudással megfestett képei a reneszánsz korának nagy festőit idézik - írták róla kritikusai.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását