2024. május 2. - Zsigmond

Meghalt egy híres horvát énekes és hazafi

Három évi kóma után, 73 éves korában meghalt Vice Vukov népszerű horvát énekes és parlamenti képviselő. Három évvel ezelőtt elcsúszott a Sabor, a parlament lépcsőjén és a feje olyan súlyosan megsérült, hogy operáció után sem jött rendbe.
2008. szeptember 24. szerda 18:30 - Hírextra
A népszerű énekes az egykori Jugoszláviában, a 70-es években a horvát patriotizmus megtestesítője volt. Vice Vukov Sibenikben született 1936-ban, s a 60-as, 70-es években karrierje csúcsán számos fesztiváldíjat kapott otthon és külföldön, s képviselte Jugoszláviát az eurovíziós dalversenyeken. Esztrádművész volt, lágy baritonhangját sokan kedvelték.

1972-ben egyik dalával az 1971-es "Horvát Tavaszt" köszöntötte. Ez a politikai mozgalom nagyobb autonómiát követelt Jugoszlávián belül Horvátországnak. Emiatt 18 éven át tilos volt játszani Vice Vukov dalait az elektronikus médiában és föl sem léphetett. 1972 és 1976 között Párizsban is élt, s 1989-ben, két évvel Horvátország függetlenségének kikiáltása előtt tért vissza a horvát könnyűzenei életbe népszerű nápolyi dalokkal.

Vice Vukov 1996-tól különböző lapok állandó kolumnistája és politikai kommentátora lett. Politikai esszéi több kötetben jelentek meg - írta a legnagyobb példányszámú horvát napilap, a Vecernji List.
A művészt 2001-ben kinevezték svájci nagykövetnek, 2003-ban parlamenti képviselővé választották.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását