2024. április 19. - Emma

Észak-Amerika legkisebb dinoszaurusza

Feltehetően Észak-Amerika legkisebb dinoszauruszát fedezte fel egy kanadai kutató - a tyúknál alig valamivel nagyobb lény hetvenmillió évvel ezelőtt élt és rovarokkal táplálkozott.
2008. szeptember 24. szerda 18:27 - Hírextra
Az Albertonykus borealis névre keresztelt dinoszaurusznak meglehetősen fura kinézete volt: a 60-75 centiméter magas lény leginkább egy szárnyasra emlékeztetett. Kecses lábakon közlekedett, tömpe felső végtagjai viszont karomban végződtek, s csipeszszerű állkapcsokkal rendelkezett. A "tyúkszauruszra" Alberta-tartományban, a Red Deer folyó közelében bukkantak, húsz Albertosaurus maradványa között.

A most felfedezett dinoszaurusz az Alvarezsauridae-családba tartozott, amelyek maradványai eddig csupán Dél-Amerikában és Mongóliában kerültek elő - magyarázta Nick Longrich, a Calgary University paleontológusa. A lelet arról tanúskodik, hogy a dinoszauruszok a nyugati féltekéről vándoroltak Ázsiába.

Az Albertonykus borealis feltehetően rovarokkal táplálkozott, legnagyobb valószínűséggel termeszek és bogarak szerepeltek étrendjében. A "tyúkszaurusz" viszont más dinoszauruszok - az Albertosaurus és a velociraptor - tápláléka lehetett, olyanoké, amelyek zsákmányul tudták ejteni ezeket a rendkívül gyors kis lényeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását