2024. május 2. - Zsigmond

Kihirdették a Kossuth Kiadó regénypályázatának nyerteseit

Összesen 91 mű érkezett a Kossuth Kiadó regényírói pályázatára, amelyen a legújabb tudományos eredményekkel összefüggő bűnügyi történettel lehetett indulni; az eredményeket szerdán Budapesten hirdették ki.
2008. szeptember 24. szerda 13:45 - Hírextra
Az ünnepélyes díjátadón Tarján Tamás irodalomtörténész, a zsűri elnöke kiemelte, hogy nem számítottak ennyi pályázatra, amelyek folyamatosan érkeztek; mindez igazolta az olvasói kérések által megfogalmazott igényt a sci-fi irodalomra.

Turczi István József Attila-díjas író, műfordító, a Parnasszus folyóirat alapító főszerkesztője színvonalasnak ítélte mind a 91 művet, elmondása szerint sok komoly munka született, s a szakma mániákusaiként jellemezte azokat, akik régóta szeretik, művelik ezt a műfajt, s tudnak eredeti dolgokat létrehozni.

Az első díjat, 300 ezer forintot Székelyhidi Zsolt nyerte Jega Jade háborúban született című regényével; a második legjobb munkának Flóra Ágnes Az örvény című alkotását ítélte a zsűri, a szerző jutalma 200 ezer forint. A harmadik díjat, 100 ezer forintot Balla Zsuzsanna Eszter Lienoomi herceg című műve kapta.

A Kossuth Kiadó mindhárom szerzőnek lehetőséget biztosít arra, hogy regényét a jövő év első felében megjelenteti. Az eredményhirdetésen a nyerteseken kívül további kilenc szerző kapott elismerő oklevelet és könyvjutalmat.

A könyves műhely 2007 nyarán hirdetett regényírói pályázatot, amelynek témája a "modern tudományos legújabb eredményeivel összefüggő izgalmas, fordulatos bűnügyi történet" volt. A kiírók elképzeléseihez a "cyber-fiction" és a "techno-thriller" műfaja állt legközelebb, olyan szerzők műveit említették példaként, mint Michael Crichton (Jurassic Park, A gömb) vagy Robin Cook, az orvosi thriller "koronázatlan királya".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását