2024. április 25. - Márk

Felavatták Nagy Imre mellszobrát

Felavatták Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnök mellszobrát egykori lakóháza udvarán kedden Budapesten; a megemlékezésen Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Mécs Imre 1956-os halálraítélt és Bocskai T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Vi
2007. október 23. kedd 20:46 - Hírextra

Domonkos Béla szobrászművész alkotása előtt Mécs Imre arról beszélt, hogy 1956-ban Nagy Imre volt az egyetlen reális miniszterelnök-jelölt, ami korábbi tevékenységének és közvetlen stílusának, megjelenésének egyaránt köszönhető volt.

Emlékeztetett arra, hogy 1945-ben Nagy Imre földművelésügyi miniszterként a szegény parasztoknak földet osztott, majd 1953-ban, miután ő lett a miniszterelnök, a sztálinizmus túlkapásait szorította vissza.

1956-ra jellemző volt, hogy nem egy, hanem sok vezetője volt a forradalomnak, de az egyenlők között az első Nagy Imre volt - hangoztatta Mécs Imre, kiemelve, hogy a miniszterelnök a második szovjet agresszió, 1956. november 4. után sem volt hajlandó legitimálni az erőszakos hatalomátvételt, ami politikai elkötelezettségét és határozottságát mutatja.

A szobrot Tempfli József nagyváradi püspök, az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének díszelnöke áldotta meg, aki Nagy Imrével annak idején a romániai Snagovban találkozott, ahol munkatársaival együtt fogva tartották.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását