2024. május 3. - Tímea, Irma

Szülinapos Főnök - videóval

Ma, szeptember 23-án lenne 78 éves Ray Charles és pontosan 2071 éves Augustus császár. Habár Julio Iglesias is ma fújhatja el a gyertyákat a tortán, mi mégis inkább a ma 59 éves Bruce Springsteentől választottunk nótát.
2008. szeptember 23. kedd 14:43 - paulson
Bruce Springsteenről sokáig csak a "Born in the U.S.A." nyújtotta gyermekkoromban ért hatás maradt meg. Pedig akkor a Főnök becenevű zenész már világszerte híres volt, hiszen harmadik, áttörő sikerű „Born to Run” című albuma 1975-ben jelent meg. A dallal kapcsolatban még abba a hibába is beleestem, amibe hozzám hasonlóan sokan az óceán másik partján: a számra a hazafias címkét ragasztottam sokáig. Bár nekem legalább mentségemre szolgálhatott, hogy angol szókincsem ezekben az években olyan 50-100 szóból állhatott, így nehezen foghattam volna fel a vietnami háború hatásait boncolgató keserűbb szövegrészeket. Sőt azt sem tudhattam, hogy az Born in the USA címet viselő nagylemez volt a világon az első kereskedelmi forgalomba hozott cd (1984. augusztus 21.)



Aztán jött a később Golden Globe, majd Oscar-díjjal is honorált "Streets of Philadelphia", mely már kicsit érettebb fejjel és füllel rendelkező korszakomban, de még mindig gyerekként talált meg. Mindenesetre ettől a daltól fogva Bruce Springsteen rekedtes hangjával bekerült a szerethető zenék polcra a fejemben, és azóta sem írta magát ki onnan. És hogy miért? Talán azért, mert a mai napig hihetetlenül energikus, és apait-anyait belead a koncerteken. Talán azért mert elnézve és elhallgatva őt, olyannak tűnik, akivel bármikor le lehetne ülni meginni egy kávét vagy egy sört, és közben beszélgetni a leghétköznapibb dolgoktól a világmegváltó gondolatokon át mindenféléről.

Zenei szempontból ékes példa a döntés helyességére a 2007-es "Magic" albumról a "Radio Nowhere". Ezzel kívánnánk boldog szülinapot a Főnöknek.






paulson
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását