2024. június 21. - Alajos, Leila

Dengue-láz

Mintegy kétmilliárd embert veszélyeztet a dengue-láz az ázsiai és csendes-óceáni térségben, ha az érintett kormányok nem tesznek a jelenleginél többet a megelőzés érdekében - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vitairatában kedden.
2008. szeptember 23. kedd 17:50 - Hírextra
Az ENSZ illetékes szervezete bejelentette, felkéri a 37 érintett országot és területet, dolgozzanak ki regionális stratégiát a szúnyogok (Aedes aegypti) által terjesztett vírusos betegség megelőzésére.
A dengue-járvány 1991-ben és 2004-ben söpört végig a térségen, 1998-ban regisztrálták a legtöbb, 350 ezer esetet a WHO szerint. Világszerte 2,5 milliárd embert veszélyeztet a kór, közülük 1,8 milliárd él a Csendes-óceán nyugati részén. A térség összes dengue-lázas esetének 98 százaléka, a halálesetek 99 százaléka 2001 és 2004 között Vietnamban, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Kambodzsában, Laoszban, Szingapúrban, Francia-Polinéziában, Fidzsin, Új-Kaledóniában és Kínában történt.

A WHO Manilában megtartott bizottsági ülésén kedden közölték, hogy az időjárási viszonyok változása miatt a vírust terjesztő szúnyogok élőhelye kiterjedt. "Olyan emberi tevékenységek is hozzájárulnak a terjesztő szúnyogok szaporodásához, mint az esővíz tárolása, a gumiabroncsok, műanyag tárolók és fémhordók helytelen elhelyezése" - írja az ülés vitairata. A járványügyi helyzet romlásában kulcsfontosságú tényező a bevándorlás, a demográfiai változások és a városok gyors növekedése is.

A WHO hangsúlyozza a nemzeti megelőző programok és a regionális terv szükségességét. A vitairat szerint "új és javított diagnosztikai, megelőző és terápiás módszerekkel" a dengue-láz halálos áldozatainak arányát egy százalék alá lehetne szorítani.

Az Országos Epidemiológiai Központ honlapja szerint az Aedes-félék közé tartozó szúnyogok főként napközben csípnek. Városokban élnek, házkörüli kisebb vizekben, esővizes pocsolyában szaporodnakb és szívesen pihennek a hűvös lakásban. A betegség hirtelen magas lázzal, ízületi, izom- és csontfájdalommal, hányással kezdődik, esetleg halvány kiütéssel jár. A lábadozás lassú, hetekig tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel. Ismételt fertőzés esetén, súlyos vérzéses formában lép fel, megelőző védőoltása nincs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását