2024. április 20. - Tivadar

Magyar előadás a fesztiválon

Kétszer is bemutatja a budapesti Katona József Színház társulata Csehov Ivanov című drámáját a 6. Zágrábi Világszínházi Fesztiválon vasárnap és hétfőn.
2008. szeptember 23. kedd 20:27 - Hírextra
A horvát média szerint nagy várakozás előzi meg a bemutatót - amely egyben fesztiválzáró lesz -, mert Ascher Tamás rendező úgy építette föl a darabot, hogy finom atmoszférát hozott létre. Ebben a légkörben a színészi játék is virtuóz. A Katona József Színház társulatáról nagy elismeréssel írnak azzal, hogy teljesítményük messze megelőzi a horvát színházét.

Ascher Tamás Kossuth-díjas rendező elmondta az MTI-nek, hogy az Ivanovval szinte az egész világot bejárták Bogotától Torinóig és Párizstól Szarajevóig, nem beszélve az idei moszkvai Ivanov fesztiválról. Voltak Csehov darabjával Bukarestben, Ljubljanában és Belgrádban is, és úgy gondolja, hogy nem véletlen ez a mostani zágrábi meghívás.

Szarajevóban 2004-ben, a Nemzetközi Színházi Fesztiválon a darab megkapta a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját. Az Ivanov cselekménye a hatvanas, hetvenes évek tipikus szocialista környezetében játszódik, s ez a légkör kiválóan érzékelteti Ivanov belső világát.

A vasárnapi zágrábi előadást sajtóértekezlet előzi meg, mert ez a szokás - tette hozzá Ascher Tamás.A mostani zágrábi fesztivál érdekessége, hogy a nyitóelőadás is Csehov Ivanovja volt szombaton a berlini Volksbühne társulatának előadásában, Dimiter Gotscheff rendezésében. A rendező a 60-as években érkezett Kelet-Berlinbe Bulgáriából, s azóta nagy hírnévre tett szert. A darab az ő felfogásában két óra rémisztő feszültséget mutatott. Fényűző, groteszk komédiát állított színpadra az együttlétről utópia és ideálok nélkül.

A másik berlini társulat, a Schaubühne Thomas Ostermeier rendezésében a Hamletet mutatja be.
Ott van a zágrábi fesztiválon a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház, mégpedig Beckett Godóra várva című groteszkjével Silviu Purcarete rendezésében.

Románia neves rendezője egyben Európa egyik legkeresettebb színházi embere. Rendszeresen dolgozik az Edinburghi fesztiválon, és ő állította színpadra Glyndeborne-ben Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című új operáját, amelynek augusztus elején volt a világpremierje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását