2024. április 20. - Tivadar

Hamis Goya kép került elő

Az eddig Francisco Goyának tulajdonított Kolosszus című festményről kiderült, hogy valójában nem is a spanyol mester alkotása - jelentették be a madridi Prado múzeumban.
2008. június 27. péntek 15:51 - Hírextra

A művészettörténészekben már egy 1991-ben megrendezett Goya-kiállítás előkészítése során kétségek merültek fel a XIX. század elején készült Kolosszus eredetével kapcsolatban. A szakértők végül több éves vizsgálódás után csütörtökön hozták nyilvánosságra: a festmény nem Goya műve, hanem egyik tanítványának alkotása.

Goya mindig aprólékos gonddal dolgozta ki a képen szereplő alakokat, még az állatok figuráit is. A Kolosszuson látható lovak, bikák és szamarak lábai azonban szemmel láthatóan nincsenek befejezve - magyarázta Manuela Mena, a Prado Goya-kollekciójának kurátora, hogy mi vezette nyomra a művészettörténészeket.

Goya ecsetvonásain sehol nincs jele bizonytalanságnak, amikor festett, pontosan tudta, mit csinál. A Kolosszusról készült röntgenfelvételen viszont több olyan vázlatos rajz látható, amelynek semmi köze a végleges figurákhoz - tette hozzá.

A szakértők arra is rámutattak, hogy a hadat viselő Spanyolország allegóriáját ábrázoló kép szimbólumvilága, az uralkodó fényviszonyok és a perspektíva eltér Goya stílusától.
A valódi festő a jelek szerint Asensio Julia, Goya barátja és tanítványa lehetett, erre utal legalábbis az A.J. monogram, amelyet a kép bal alsó sarkában fedeztek fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását