2024. május 20. - Bernát, Felícia

25 év után Rolls-koncert! Az igazi lázadás!

A rocktörténet része lett az, aki ellátogatott a Diesel Klubba tegnap. 25 év után újra összeállt a nyolcvanas évek elejének vezető újhullámos zenekara, a Rolls Frakció.
2009. március 26. csütörtök 15:46 - Kőrösi Viktor Dávid
Van zenei irányzat, amelynek légnyege a politika és a zene vegyítése. Ezt hívják polbeatnek. Emellett pedig van egy másik, amit Rolls Frakciónak (RF) hívnak. A csapat messze legigényesebb újhullámos zenét játszott a ’80-as évek elején, mindemellett brutális szövegekkel verték ki az akkori hatalomnál a biztosítékot. A RF deklaráltan politizáló zenekar (volt), ezért nem kellett meglepődni, hogy a bulit a miniszterelnökök levetítésével kezdték. Antall, Boross, Horn, Orbán, s Gyurcsány (akinek a képénél óriási füttykoncert tört ki) után megtudhattuk, hogy 2009-től a miniszterelnököt a koncerten Népszabadság feliratú pólóban megjelenő Trunkos Andrásnak hívják. Az este fénypontja mégis D. Nagy Lajos volt, aki tarka-csíkos punknadrágban feszített ugyanúgy, ahogy két és fél évtizede.

A koncert elején eszünkbe jutott a '82-es csepeli ifiházban felvett buli, a dalok ugyanis azok voltak: Belvárosi üvegház-Robbantgatunk, rabolgatunk-Fejezetek egy iskolás gyerek naplójából-Mérgeskígyó. Volt aztán Csattan a csók és Lakótelep (a Bikini Ne legyek áru című dala őrzi az emléküket), játszották a Kőműves rock 'n’ roll-t, s a Katicabogár című dalt, amelyet ma a Bikini ad elő. Volt Ez a környezet szennyezett, Tóth Csaba produkciójában volt Csabi dal, aminek a szidalmazása már amolyan rollsos rituálé.

Eljátszották a Budapest felett című dalt is, amely megtalálható az egyetlen megjelent RF-lemezen, az 1984-en. A számot egyébként később a D. Nagy és a Frakció nevű zenekarral játszotta D. Nagy Lajos, sőt a Bikini feloszlása után csapat első, Budapest felett című ’93-as lemezének címadó dala is lett.

Hallhattuk az Izzik a tavaszi délutánt és a Jólétet is (bizony, eredetileg ezek sem Bikini-dalok), de bulizhattunk a Lombikbébire, s most már azt is tudjuk, hogy mitől megy a villamos (Mitől megy a villamos?).

Végezetül a Mérgeskígyó című dal szövege. A kedves Olvasó gondolja bele: mindezt a diktatúrában játszották, amikor még szaga sem volt a rendszerváltásnak…

Az volt ám az igazi lázadás!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását