2024. május 3. - Tímea, Irma

Katasztrófavédelmi gyakorlat

Veszélyhelyzet kihirdetését kezdeményezi a kormánynál a Békés Megyei Védelmi Bizottság a térségben zajló nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlaton - közölte a bizottság elnöke kedden, a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyásánál található Gyula melletti Sz
2008. szeptember 23. kedd 15:17 - Hírextra
Domokos László, aki egyben a megyei önkormányzat elnöke is, elmondta: az Európai Unió által támogatott EU-HUROMEX elnevezésű gyakorlaton abból a feltételezésből indultak ki, hogy a Körösön kialakult árvíz, valamint az eseményekkel párhuzamos más katasztrófák elhárítása együttesen meghaladják a helyi katasztrófavédelem lehetőségeit. Ezért nemcsak a szomszédos Romániától, hanem az uniótól is segítséget kell kérni.

A gyakorlat keretében kedden összeült megyei védelmi bizottság, s a Körösökön kialakult árvíz miatt nemcsak a veszélyhelyzet kihirdetését kezdeményezték a kormánynál, hanem elrendelték a két folyó közötti víztározók megnyitását is.

A gyakorlat feltételezése alapján egyébként elvileg kitelepítik - egy gyulai iskola közreműködésével - gyulavári lakosságát is. A diákokat a romániai Kisjenő térségében fogadják és látják el a szomszédos ország katasztrófavédelmi szakemberei.

Az EU-HUROMEX gyakorlatról Gáti Zoltán, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: a vasárnap Szolnokon kezdődött gyakorlat számtalan, egyidejűleg keletkezett katasztrófahelyzetet feltételez. Így gyakorolják a szakemberek a vízi- és légi mentést, valamint a vegyi védekezést is. Ez utóbbit a gyulai vasútállomáson.

Az unió által 500 ezer euróval támogatott projekt során több mint tíz tagállam, 20-20 fős katasztrófavédelmi szakemberei is részt vesznek a védekezésben, akiket a magyar szervek jelzése alapján Brüsszelből vezényelnek a térségbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását