2024. március 29. - Auguszta

Az SZDSZ aggódik

Levelet írt Ukrajna EU-nagykövetéhez Szent-Iványi István, az SZDSZ külügyi kabinetjének elnöke, európai parlamenti képviselő, aki kifogásolja azokat a rendelkezéseket, amelyek hátrányosan érintik a kisebbségi anyanyelvi oktatást Ukrajnában; a liberális pá
2008. szeptember 2. kedd 09:59 - Hírextra
Szent-Iványi István levelében nehezményezte, hogy a jövőben többek között a földrajzot és a történelmet csak ukrán nyelven oktatják Ukrajnában, két tannyelvű intézménnyé alakítva a kisebbségi nyelvű oktatási létesítményeket. A politikus kiemelte: a rendelkezés negatív hatását mutatja, hogy csökken a kisebbségi nyelvű intézményekbe jelentkezők száma.

Felhívta a figyelmet a csak ukrán nyelven letehető közös érettségi-felvételi vizsgával, illetve az alapítványi oktatási intézmények, mindenekelőtt a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ukrán állami támogatásával kapcsolatos problémákra is.

A liberális EP-képviselő hangsúlyozta: Ukrajna euroatlanti integrációjának következetes támogatójaként bízik abban, hogy a közös európai értékek alapján sikerül megoldást találni az ukrajnai magyar, lengyel, román és egyéb kisebbségeket érzékenyen érintő problémákra.
Ukrajna oktatási minisztériuma júliusban jelentette be, hogy nem hatálytalanítja a nemzetiségek iskolai oktatásának államnyelvre történő átállítását előirányzó rendeletét, mindössze a végrehajtás módjáról és határidejéről hajlandó tárgyalni a kisebbségekkel.

A 461. számú rendelet ellen a kárpátaljai magyar pedagógusok felemelték szavukat, mert azt alkotmány- és törvényellenesnek tartják. Ezt az ukrajnai oktatási minisztérium visszautasította. Ahogy akkor fogalmaztak, csak a végrehajtás módozatairól és kétéves határidejének esetleges meghosszabbításáról hajlandók tárgyalni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását