2024. május 2. - Zsigmond

Alternatív megoldások szennyvízre

A csepeli központi szennyvíztisztító telepen 2010 után keletkező szennyvíziszap ártalmatlanításáról kapott tájékoztatást kedden a Főpolgármesteri Kabinet - nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója az MTI-nek.
2008. szeptember 23. kedd 11:57 - Hírextra
Nyáry Krisztián elmondta, hogy az érvényes szerződés szerint a szennyvíztisztítóban keletkező víztelenített szennyvíziszapot a Cséry-telepen komposztálják majd. Az építési engedély, amelyet a XVIII. kerületi önkormányzat adott ki a komposztáló telepre, lakossági tiltakozást váltott ki. Civil szervezetek megfellebbezték az építési engedélyt, mivel tartanak a telepre érkező tehergépkocsik okozta forgalomnövekedéstől.

Az igazgató tájékoztatása szerint a beruházást jórészben finanszírozó EU szakértőivel folytatott egyeztetéseken felmerült annak lehetősége, hogy a szennyvíztisztító vasúti kapcsolatot kap és a szennyvíziszapot vasúton szállítanák a komposztálóba. Felmerült a vízi szállítás lehetősége is.
Ez esetben egy Duna-parti MÁV- átrakó állomáson lehetne átrakni a szennyvíziszapot. Az unió illetékesei még nem nyilatkoztak arról, hogy hozzájárulnak-e ezekhez a megoldásokhoz - tette hozzá.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy a jelenlegi megoldással párhuzamosan próbálnak olyan megoldást találni, amely jobban szolgálja a főváros, az itt élők érdekeit és az EU előírásainak is megfelel. A szocialista politikus kifejtette, hogy a környezet védelméért szeretnének alternatív megoldást találni a közúti szállításra. A vízi és a vasúti szállítás mellett felmerült az is, hogy a szennyvíziszapot a csepeli szennyvíztisztító területén ártalmatlanítanák - jegyezte meg a főpolgármester-helyettes. Hozzátette, hogy helyszíni ártalmatlanítás történik a bécsi szennyvíztisztító telepen is.

Az MTI információi szerint a környezetvédelmi szakhatóság csak 2011 végéig adott környezetvédelmi engedélyt a szennyvíziszap komposztáló jellegű ártalmatlanítására. A szakhatóság nem tartja megalapozottnak a nagymennyiségű komposzt folyamatos értékesíthetőségét, rekultivációs felhasználását. Szerintük fennáll annak a lehetősége, hogy a Cséry-telepre érkező szennyvíziszapból keletkező komposztot nem tudják majd hol elhelyezni. Ezért a szakhatóság szerint szükség van más megoldások kidolgozására is a szennyvíziszap ártalmatlanítására, hasznosítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását