2024. május 11. - Ferenc

A Professzorok Batthyány Körének közleménye az oktatásról

Az oktatásügy válságának új tünete, a tanárverési esetek szaporodása körül végre zaj van a közéletben. Vajon ez a verés is visszaütéssel kezdõdött? És ha igen, mi üt vissza ebben a tünetben? És ki a felelõs?
2008. március 31. hétfő 18:42 - Hírextra
Volt egyszer egy (p)oroszos iskola. Ebben katonás fegyelem honolt, és az álruhás terror oda is behatolt. A társadalomban dúló rejtett erőszak tükörképe a megfegyelmezett iskolában a fojtott gyermekbrutalitás volt. Ez azonban szelíd vasárnapi iskola volt a mai szabad társadalom iskolájához képest, amelyben a szabad média által elhülyített szülők hasonló sorsra ítélt csemetéi szabadon teljesíthetik ki egyéniségüket a maguk módján. A maguk módja pedig az, amit a média által uralt külvilágban magukba szívnak. Szerezd meg, fogyaszd el, élvezd! Akár erőszak árán is. Tiszta Amerika! Megjelent a diákgyilkosság, most a tanárverés, és a következő lépés a túszejtés vagy az iskolai tömeggyilkosság lehet.

De a gyermekek jogait nem szabad korlátozni. Szabadon tehetik tönkre az egészségüket. Szabadon múlathatják el fogékony éveiket és vele esélyüket arra, hogy megtanulják, mik a világ tényei, és hogyan lehet belőlük bármilyen következtetést levonni. Hogy felismerjék: mi a szép, mi a jó, és mi az igaz. A létező liberalizmus eszményi iskolájában a gyerekek szabadon játsszák el esélyüket arra, hogy megismerjék a munka örömét, és épkézláb tudást szerezzenek, amellyel ők maguk és velük a társadalom bármire is mehetne.

A tanárverés az iskolarendszer betegségének súlyos tünete. Olyan súlyos, hogy tüneti kezelésre csábít. Azonban a mélyebb okokat nem szabad szem elől téveszteni. Egy minimális fegyelem nélkül nem fejlődik ki az önfegyelem, amely nélkül nincs felelősségérzet sem. Egy életképes társadalomban a jogok egyensúlyt tartanak a kötelességekkel. A kötelességtudat viszont harmonikus közösség -- ha úgy tetszik: szeretet -- nélkül nem fogan meg. A képességek pedig csak terhelés és követelmények hatására tudnak kibontakozni. A szabadság csak sokoldalúság és nyitottság esetén terem értékes gyümölcsöt, és ezeket a javakat is az iskolában kellene elsajátítani.

A tanárverések arra emlékeztetnek, hogy vissza kell hozni az iskolába a nevelést, a munka, a tudás és a teljesítmény tiszteletét.

2008. március 31.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását