2024. május 6. - Ivett, Frida

Pénzügyi szolgáltatókról vitáznak

Valamennyi frakció támogatja az egyes pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó törvények módosítását. A jogszabály általános vitáját kedden folytatta le az Országgyűlés. A vitában Szabados József (MSZP) pozitívumként értékelte, hogy az előterjesztés az Európai P
2008. április 8. kedd 12:59 - Hírextra
Hozzátette: a hitelintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozóan kisebb, de fontos változásokat fogalmaz meg a törvényjavaslat, ezért az MSZP-frakció ennek elfogadását támogatja.
Lényegesnek nevezte, hogy a törvény hatályba lépésétől az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, a magánnyugdíj pénztárak, a biztosító egyesületek vagyonkezelési tevékenységét olyan személy végezheti, aki erre megfelelő engedéllyel rendelkezik.

Dancsó József (Fidesz) azt mondta, a Fidesz támogatja a módosítást, mivel az szigorítja, egyben növeli a pénzintézeti rendszer biztonságát.

A képviselő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar pénzintézeti rendszer túlnyomórészt külföldi tulajdonban van. Hozzáfűzte: a pénzintézeteknek el kell kerülni, hogy ha hitelintézeti válság van, azt ne likviditási szempontból, hanem a tőke szempontjából kezeljék.

Az SZDSZ-es Gegesy Ferenc közölte: a liberálisok támogatják a javaslatot. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a hitelintézeti törvény már tízszer módosult. Hányszor fogják még módosítani ezt a törvényt? - kérdezte a Pénzügyminisztérium képviselőjétől.
Herényi Károly (MDF) úgyszintén frakciója támogatásáról biztosította a javaslatot, de hozzátette: a számviteli törvény kisebb módosítása is szükséges.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a vitában elhangzottakra reagálva azt mondta, az előterjesztés konszenzusos törvényjavaslat, amin a kormány nem kíván változtatni.

Arra a kérdésre, miért módosult többször is a törvény, Keller László kiemelte: valóban szerencsétlen dolog egy jogszabály sokszori módosítása, ám az uniós szabályok folyamatos átvétele miatt mégis szükséges.

Az általános vitát az elnöklő Harrach Péter lezárta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását