2024. május 3. - Tímea, Irma

Régiségek vissza

Az Egyesült Államok több mint ezer olyan régészeti tárgyat szolgáltat vissza Iraknak, amelyet a 2003. évi amerikai bevonulás után illegális úton vittek ki az országból - közölte hétfőn a bagdadi kormány illetékese.
2008. szeptember 22. hétfő 16:53 - Hírextra
Kahtan Abbász idegenforgalmi és régészeti miniszter közleményben üdvözölte, hogy Washington úgy döntött, ezeket a felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat visszajuttatja Irak washingtoni nagykövetségének.

Az iraki közlemény mindazonáltal nem tesz említést a tervezett visszaszolgáltatás időpontjáról.
A 2003 évi amerikai hadjárat és Szaddám Huszein rendszerének bukása utat nyitott a bagdadi múzeumokban és más iraki intézményekben, illetve a számtalan lelőhelyen található régiségek tömeges eltulajdonításához.

Irak az emberi civilizáció egyik bölcsőjének számít, területén fejlődtek ki Kr. e. több mint 3000 évvel az első városi települések. Az országban csaknem 10 ezer történelmi-régészeti emlék található, és a bagdadi kormány ezekre alapozva szeretné a jövőben fellendíteni az idegenforgalmat.

Kahtán Abbász felszólította az ország barátait arra, hogy járuljanak hozzá a gazdag iraki kulturális örökség helyreállításához és szolgáltassák vissza az utóbbi években eltulajdonított mérhetetlenül sok antik műtárgyat. Bagdad már korábban felszólította a világ kormányait, ne engedélyezzék országukban az ellopott iraki antikvitások forgalmazását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását