2024. május 5. - Györgyi

Leszerelnék a nukleáris fegyvereket

Az Egyesült Államok és Oroszország megkezdte a nukleáris leszerelési tárgyalások újabb fordulóját Genfben.
2009. szeptember 21. hétfő 18:48 - HírExtra
A hírek szerint pozitív hatással lehet az orosz nagykövetségen zajló konzultációkra, hogy Washington a múlt héten lemondott a Közép-Európába tervezett rakétavédelmi pajzs megvalósításáról. A májusban kezdett kétoldalú tárgyalások célja új, átfogó megállapodás kidolgozása a két ország hadászati atomfegyvereiről, mégpedig az év vége előtt. Az 1991-ben kötött, az amerikai és az orosz nukleáris arzenált kétharmadára csökkentő START-1 szerződés hatálya ugyanis december 5-én lejár. Moszkva és Washington még idén tető alá akarja hozni a START-1-et felváltó megállapodást.

Figyelemre méltó, hogy ezúttal mindkét fél népes delegációval jelent meg Genfben, és a hírek szerint októberig is hajlandóak folytatni a tanácskozást. A leszerelési tárgyalások eddigi négy fordulója alkalmanként legföljebb négy napig tartott.

Oroszország állítólag hajlandó atomfegyvereit még annál nagyobb mértékben is csökkenteni, mint amit Barack Obama és Dmitrij Medvegyev Moszkvában tartott találkozójuk után bejelentett. A két elnök júliusban arról állapodott meg, hogy hadászati atomfegyvereik számát 1500-1675 darabra csökkentik, Oroszország azonban most már kész lenne akár az 1300 darabos szint elérésre is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását