2024. április 16. - Csongor

Javaslat a fővárosi kerékpározás fejlesztéséért

Az SZDSZ parlamenti határozatot és ötpárti egyeztetést kezdeményez a fővárosi kerékpározás fejlesztéséért hétfőn, az Európai Mobilitási Hét utolsó napján, az Autómentes Világnapon - közölte a párt parlamenti frakcióvezetője az MTI-vel.
2008. szeptember 22. hétfő 11:54 - Hírextra
A meghozandó határozat eredményeként több, megfelelő minőségű kerékpáros létesítmény jöhet létre és biztonságosabbá válhat a kerékpáros közlekedés. Ezen kívül szeretnénk kötelezni a kormányt a kerékpáros turizmus fejlesztésére és a tervezett kerékpárút-fejlesztések garantált végrehajtására - szerepel Kóka János közleményében.

A javaslat szerint 2009. január 1-ig kellene megalkotni az ehhez kapcsolódó jogszabályokat. Az SZDSZ hangsúlyozza, hogy a kezdeményezett intézkedésekhez nem szükséges többletforrás, azokat a jelenlegi források átcsoportosításával, illetve az uniós támogatások felhasználásával meg lehet valósítani.

Kóka János kitért arra, hogy a pazarló, mozgáshiánnyal járó motorizációval szemben a kerékpározás egészséges, takarékos, praktikus, környezetbarát, ráadásul a tradicionális vidéki és a modern, városi európai életstílus elválaszthatatlan része.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a korábban liberális vezetésű Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) 2005-ben több társminisztérium bevonásával elindította a középtávú Kerékpáros Magyarország Programot, és ennek keretében kerékpárügyekért felelős miniszteri biztost neveztek ki. Kóka János nehezményezte, hogy ezt a posztot a kisebbségi kormány megszüntette.

Az SZDSZ frakcióvezetőjének közlése szerint 2008 nyaráig 400 kilométer kerékpárút nyert támogatást, amelyből 100 kilométer megépült. A megtervezett és az uniós fejlesztési programok között is rögzített források további 1600 kilométer kerékpáros létesítmény fejlesztésére biztosítanak forrást 2013-ig. A közleményben az is szerepel, hogy a program keretében 8000 gyermek részvételével indult el 2008 tavaszán az iskolai kerékpározás oktatása a BringaSuli program keretében.

A liberális párt veszélyben látja a kerékpáros program folytatását, mert "a kerékpáros ügy körül a jelenlegi kormányzatban elfogyott a levegő" - fogalmazott Kóka János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását