2024. április 19. - Emma

Lengyel-magyar együttműködés

A lengyelországi Szent Kereszt vajdasággal kötött együttműködési megállapodást szombaton Komárom-Esztergom megye. Az okiratot Völner Pál, a közgyűlés elnöke és Adam Jarubas, a Swietokrzyskie vajdaság marsallja írta alá.
2008. szeptember 20. szombat 17:08 - Hírextra
A delegáció tagjai részt vettek Tatán a lengyel kisebbségi önkormányzat által szervezett esélyegyenlőség napján, ahol együttműködési megállapodást írnak alá a Szent Kereszt vajdaságban lévő pinczówi és a Komárom-Esztergom megyei speciális iskola együttműködéséről.

A Szent Kereszt vajdaság Lengyelország déli részén található, 1,3 milliós lakosságával az ország legkisebb vajdasága. Nevét arról az ereklyéről kapta, melyet Szent István király fia, Imre herceg egy vadászat emlékére adományozott az itt élő bencéseknek. A szándéknyilatkozat aláírásának tiszteletére elhozták Magyarországra a Szent Kereszt ereklyét, amelyet vasárnap a tatai Szent Kereszt templomban tartott mise után láthatnak a hívek.

"A tatai lengyel kisebbségi önkormányzat közvetítette a megyének a Szent Kereszt vajdaság együttműködési ajánlatát, melyet most megállapodásba foglaltunk" - mondta el a közgyűlés elnöke. Komárom Esztergom megyében élénkek a magyar-lengyel kapcsolatok, Esztergomnak és Tatának is van lengyel partnervárosa, több településen működik lengyel kisebbségi önkormányzat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását