2024. március 28. - Gedeon, Johanna

MSZP: A KSH legfrissebb adatai kétségbeejtőek

A mai napon publikálta a KSH a fogyasztói árindexre vonatkozó friss adatsorait. A statisztikai adatsorok jól tükrözik a kormányzat elhibázott gazdaságpolitikájának következményeit - írja közleményében Korózs Lajos, az MSZP politikusa.
2023. június 8. csütörtök 14:58 - HírExtra

Korózs Lajos közleménye:

"A KSH legfrissebb adatai szerint májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A maginfláció: 22,8%. A nyugdíjas infláció 22,9 százalékos növekedést mutat.

Továbbá fontos megemlíteni, hogy az élelmiszerek ára átlagosan 33,5 százalékkal emelkedett. Az édesipari lisztes áru (59,6%), a kenyér (52,7%), a tejtermékek (51,3%), a vaj és vajkrém (46,8%), a tojás 46,1 százalékos drágulást mutat. A szegények eledele, a száraztészta (37,4%), a péksütemények (36,6%), a tej (34,9%) és a sajt 33,7 százalékkal drágult. 


De nemcsak az élelmiszerek drágulása terheli meg a magyar családokat, egyéb költségeik is növekednek. A háztartási energia 37,2 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 49,1, a palackos gáz 47,2, az elektromos energia 27,2 százalékkal.

Egy koherens társadalom- és gazdaságpolitika elő tudta volna segíteni azt, hogy ellenállóbb legyen az ország a válságok korában. Az embereket és a családokat kellett volna segíteni, hogy stabilabb anyagi helyzetben élhessenek. Ehhez képest azt láthatjuk, hogy a mediánbér – ami egy középérték – ma már 20 százalékkal kevesebbet ér, mint egy évvel ezelőtt. 

A boltokban, piacokon bőséges a kínálat, de a kereslet jelentősen visszaesett, hiszen Magyarországon nincs olyan vásárlóerő, amely a napról napra dráguló élelmiszereket meg tudná fizetni."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását