2024. május 4. - Mónika, Flórián

Francia szokások

A franciák nyolcvan százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, ami jóval elmarad a nyugat-európai országokban tapasztalható több mint 100 százalékos aránytól: Olaszországban, Svédországban vagy Nagy-Britanniában ugyanis egy embernek akár több mobiltelefonja i
2008. szeptember 20. szombat 08:28 - Hírextra
A francia mobiltulajdonosok tavaly 19 milliárd SMS-t váltottak: az előfizetők átlagosan havi húsz üzenetet küldenek egymásnak.

Franciaország 2006-ban 36,2 milliárd eurót, a GDP két százalékának megfelelő összeget költött környezetvédelemre, s ennek kétharmadát a hulladék és a víz feldolgozására fordítják. A kiadások egyenlően oszlanak meg a vállalatok, a közigazgatás és a háztartások között.A francia lakosság közel fele, 29 millióan játszanak rendszeresen. Elsősorban a nők, átlagosan heti hat eurót költenek szerencsejátékokra.

A franciák tavaly átlagosan napi 3 órát és 27 percet töltöttek a televízió előtt. Ez három perccel több, mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan - Németországhoz és Spanyolországhoz hasonlóan - hat százalékkal csökkent a moziba járók száma: tavaly 178 millió mozijegy kelt el Franciaországban.

A francia háztartások harmada panaszkodik a zajra. Kétharmadukat a forgalom zavarja, de a szomszédok is egyre idegesítőbbé válnak. Ennek ellenére a franciák 59 százaléka úgy gondolja, hogy a hangszigetelés jó a lakásában, míg 2002-ben csak 52 százalékuk gondolta így.

Az elmúlt 15 évben duplájára nőtt a füvezők aránya Franciaországban: 2005-ben a 17 évesnél fiatalabb fiúk 53,1, a lányoknak pedig 45,5 százaléka szívott már kábítószeres cigarettát.

Míg 1996-ban még 2300 vállalatot ellenőrzött közvetlenül az állam, jelenleg már csak nyolcszáz cég áll állami irányítás alatt. Emellett ötszáz vállalatban vannak az államnak érdekeltségei.
Franciaországban 56 millió bankkártya van forgalomban, kétszer annyi, mint tíz évvel ezelőtt. A bankkártyákkal történő pénzforgalom tavaly elérte a 382 milliárd eurót.

A tenger gyümölcseit kedvelő franciák 2006-ban öt százalékkal kevesebb halat, kagylót és egyéb tengeri finomságokat vásároltak, mint az azt megelőző évben. A francia hajók még így is 541 ezer tonna halat fogtak ki, s ez 1,027 milliárd eurós forgalmat eredményezett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását