2024. május 12. - Pongrác

Mi történt a Nobel-békedíjas feleségével?

A világ legújabb Nobel-békedíjasa, a kínai Liu Hsziao-po szombaton is elérhetetlen volt, feleségének elnémult a mobiltelefonja, az erősen cenzúrázott kínai sajtó pedig elítélte a norvég Nobel-békedíj Bizottság döntését.
2010. október 9. szombat 19:21 - HírExtra
A neves ellenzéki ügyvédje szombaton közölte, hogy "eltűnt és rendőri őrizetben lehet" Liu Hsziao-po felesége, Liu Hszia, aki abban reménykedett, hogy meglátogathatja férjét a börtönben, és beszámolhat neki a nagy hírről. Később kiderült, hogy a rendőrség az asszonyt a Pekingtől 500 kilométerre lévő, északkelet-kínai Csincsou városába vitte, amelynek börtönében a felforgatásért 11 év szabadságvesztésre ítélt férje raboskodik. A rendőrök az újságírókat a börtönnek még a közelébe sem engedik.

A legismertebb kínai ellenzékinek számító, 54 éves Liu az alapvető emberi jogok érvényesüléséért folytatott békés küzdelméért kapta meg a Nobel-békedíjat. A kínai kormány pénteken az oslói bejelentés hírére úgy reagált, hogy Liu Hsziao-po kitüntetése "teljes mértékben ellentétes" a Nobel-békedíj elveivel, és a díj odaítélése ártani fog a kínai-norvég kapcsolatoknak. Kínában az oslói bejelentés óta számos ellenzéki személyiséget vettek őrizetbe.

Pénteken a kitüntetett mintegy száz híve gyűltek össze Liu Hsziao-po pekingi lakásának ablaka alatt, a rendőrök azonban megakadályozták az asszonyt abban, hogy elhagyja az épületet, és kimenjen közéjük. A hatóságok már pénteken vagy 20 embert őrizetbe vettek, szombaton további ellenzékieket gyűjtöttek be.

Ven Csia-pao kínai kormányfő pénteken ankarai tárgyalásai után tartott sajtóértekezletén nem válaszolt a Nobel-békedíjjal kapcsolatos újságírói kérdésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását