2024. május 2. - Zsigmond

Ókori településeket tártak fel

Ókori települések maradványait tártak fel a kelet-törökországi Malatyában.
2008. szeptember 19. péntek 15:25 - Hírextra
A nemzetközi expedíciót irányító Marcella Frangipane professzor szerint hét egymásra rakódott réteget tártak fel, amelyek közül a legkorábbi a kalkolitikumból (úgynevezett kőrézkorból) származik, a legrégebbi pedig a római korból - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.

Így felszínre kerültek Aslantepe maradványai is. A várost Kr. e. 5000 körül alapították és Kr. e. 712-ig marad fenn, amikor az asszírok lerohanták a települést, amely hosszú időre elnéptelenedett. Később, Kr. u. 500 és 600 között római falu volt itt, majd bizánci nekropolisznak adott helyet.

Aslantepében épült fel a világ első palotája Kr.e. 3350-ben - az épületkomplexumból raktárakat, folyosókat, az udvart, valamint egy szentélyt tártak fel. Az épület falait csodálatos festmények díszítik - a tervek szerint a helyszínen szabadtéri múzeumot hoznak létre, amely Malatya idegenforgalmi nevezetességévé válhat.

A régészek megtalálták a városfalakat, amelyek Kr.e. 2900-2800 körül védték a települést az ellenségtől.

Előkerültek hettitakori építmények is, így az oroszlános kapu, amelynek a bejáratát az állatok királyának szobra őrzi. A kapu mögött pedig egy nagy épületet fedezték fel, amelynek korát 5-6 ezer évesre becsülik.

Marcella Frangipane szerint a régészek a továbbiakban szeretnék megtalálna és feltárni Aslantepe két kora bronzkori rétegét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását