2024. április 29. - Péter

Főzhető hidak kiállítása

Pénteken délelőtt "Kigyúrt formák-spagettihíd" címmel nyílt kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A tárlaton 27 méretarányos száraztészta-modellen keresztül ismerhetik meg a látogatók a hidak teherbírását.
2007. október 5. péntek 13:45 - Hírextra
Több mint tíz éves hagyományra tekint vissza a spagettihíd-építés, mondta el érdeklődésünkre Szabó László muzeológus. Először a kanadai Okanagan University College szervezett ilyen típusú szépség-és építéstechnikai versenyt. Világszerte műszaki egyetemisták és főiskolások százai készítenek száraztésztából hidakat. A modell-építés célja részben kísérleti, részben pedig oktatási, demonstrációs. Másfelől a hallgatók statikai, esztétikai és szerkezetépítési felkészültségét teszi próbára, mondta el Szabó László.

A magyar hallgatók kiemelkedő eredményeket érnek el a spagettihíd-építő nemzetközi versenyeken, tette hozzá a muzeológus. A Közlekedési Múzeumban látható tárlaton 27 spagettihíd modellezi a valóságot. Kérdésünkre, hogy felismerhető, ismert hidakat felfedezhet-e a látogató, Szabó László elmondta, ezen a kiállításon nincsenek konkrét tészta-hidak. Néhány hónapon belül azonban az érdeklődők elé tárják azt a méretarányos modellt is, mely az eredeti, korhű Lánchidat modellezi.

A "Spagettihíd"- kiállításhoz kapcsolódik egy úgynevezett töréspróba is. November 8-án a kiállítók azt mutatják be a látogatóknak, hogy ezek a fantázia-hidak hogyan bírják a terhelést. A spagetti-hidak teherbírásának csúcstartója csaknem 554 kilóval a Budapesti Műszaki Főiskola. Ez páratlan rekord, közölte Szabó László, ugyanis a spagettihidak átlagos teherbírása 200 kilogramm.

A spagettihíd kiállítás november 18-ig látogatható a Közlekedés Múzeumban.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását