2024. április 25. - Márk

Minden párt vízumot akar

Ötpárti egyetértés van az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozásról és az ehhez szükséges utolsó megállapodásról. A pártok képviselői erről azt követően nyilatkoztak MTI-nek, hogy pénteken közösen egyeztettek a külügyi államtitkárral és az a
2008. szeptember 19. péntek 18:05 - Hírextra
Az öt párt tájékoztatása szerint a pénteki megbeszélésen a politikusok megismerhették a vízummentességi programhoz való csatlakozás menetrendjét, és szó volt az utolsó szükséges megállapodásról, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményről is. A tájékoztatón az is kiderült, hogy a tervek szerint a jövő héten írják alá ezt az utolsó megállapodást - mondták el az MTI-nek nyilatkozó politikusok.

Gedei József szocialista képviselő kiemelte: az MSZP üdvözli a megállapodás-tervezet megszületését. A vízummentességi programba való belépés mindenképpen javítja majd a magyar-amerikai kapcsolatokat - tette hozzá.

A mai világban, ahol nagyon komoly a terrorizmus elleni küzdelem le kell mondani a szabadságjogok egy részéről annak érdekében, hogy a megmaradjon a biztonság. Ha az adatkezelésre megvannak a garanciák, akkor engedményeket kell tenni - mondta Gedei József arra a kérdésre, hogy a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodásban foglaltakkal sérülhetnek-e a személyiségi és emberi jogok.

A politikus arról is beszélt, hogy a két adatcsere-egyezményt, ugyanúgy ahogy más nemzetközi megállapodást nyilvánosságra kell majd hozni.

Kovács Kálmán, SZDSZ képviselője kiemelte: pártja örül annak, hogy a magyarok néhány hónapon belül vízummentesen utazhatnak majd az Egyesült Államokba.

Az adatcsere-egyezmények kapcsán a liberálisok azon dolgoznak, hogy a személyes adatok és az adatbiztonság ne sérüljön, "nem szabad ekkora árat fizetni" a vízummentességért - húzta alá.
Az SZDSZ is azt szeretné, hogy hozzák nyilvánosságra a két adatcsere-egyezményt. A liberálisok azt is szorgalmazzák, hogy a parlament folyamatosan figyelemmel követhesse, hogy a két ország közötti adatcserében milyen mennyiségű és milyen típusú adatot szolgáltatott Magyarország az Egyesült Államoknak - mondta Katona Kálmán.

Balla Mihály, a Fidesz szakpolitikusa kiemelte, hogy a végleges megállapodásig még át kell tekinteni a jogi, emberi jogi kérdéseket. Amikor a parlament elé kerül a megállapodás, akkor még lesz esély, hogy finomítsanak az egyezményen - vélte a képviselő.

A politikus kiemelte, hogy pénteken úgy tárgyaltak a vízummentességi programról, hogy a parlamenti pártok egyelőre nem látták a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás tervezetét.
Firtl Mátyás (KDNP) szintén azt emelte ki, hogy pártja támogatja a vízummentességi programhoz való csatlakozást. A képviselő szerint fontos, hogy az adatcsere során a lehető legkisebb mértékben sérüljenek a személyiségi jogok, a terrorizmus elleni harcnak pedig megfeleljen a megállapodás.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője úgy vélte: az egész magyar politika sikere, ha ebben az évben megvalósul az amerikai vízummentesség. Ezzel az Egyesült Államok egy régi adósságát törleszti, ez a lépés még szorosabbra fonja a magyar-amerikai szövetséget - tette hozzá.
Az MDF szerint tárgyalások során az amerikaiak garanciát adtak arra, hogy az adatrögzítés és az adatfelhasználás tekintetében is betartják a két ország és az Európai Unió jogszabályait.

A budapesti amerikai nagykövetség illetékese a találkozó után azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás elmélyíti a két ország közötti rendészeti együttműködést és segít megelőzni a súlyos bűncselekményeket. A kölcsönösségre épülő kétoldalú egyezmény az Egyesült Államok és Magyarország biztonságát is szolgálja - tette hozzá.

Az amerikai fél szerint az Egyesült Államok kormánya garantálni fogja a megosztott adatok titkosságát. Az egyeztetések során fontos szerepet játszott az, hogy a megállapodás megfeleljen a magyar adatvédelmi jogszabályoknak. Az egyezmény alapján szigorúan csak a megállapodásban rögzített adatokat cseréli ki a két fél, ez is csak akkor történik meg, ha rendészeti jelentősége van az információcserének.

Göncz Kinga külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy megszületett a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás szövege, így jövő év elejétől várhatóan vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi megállapodáshoz, hogy aláírják a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást, és tíz százalék alá kerül az elutasított vízumkérelmek aránya. Ezt követően dönt az amerikai adminisztráció arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz, miután teljesített minden feltételt.

A vízummentességet élvező 27 országgal ellentétben a közép- és kelet-európai államok polgárainak jelenleg több mint százdolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátuson és interjún kell részt venniük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2008. szeptember 20. 06:14
Nem értem a cikk cimét: a pártok nem vizummentességet,hanem "vizumot akarnak"?Hiszen a vizum kötelezettség eltörlése a cél?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását