2024. július 17. - Endre, Elek

Jól fizetnek a háborús vállalatok

Hatalmas fizetésekkel csábítják magukhoz az Irakban is működő amerikai biztonsági magáncégek a hadsereg leszerelt katonáit. Főleg a különlegesen kiképzett egykori kommandósok szegődnek az elhíresült Blackwater és más hasonló vállalkozások szolgálatába.
2007. október 14. vasárnap 19:42 - Hírextra

A magáncégek azonban nem kis fejfájást okoznak a Pentagonnak, mert gyakran a speciális erők aktív szolgálatban levő tagjai is inkább a leszerelést választják, hogy kétszeres-háromszoros fizetésért egy privát vállalkozás egyenruháját öltsék magukra.

Míg az amerikai szárazföldi hadseregben egy őrmester évente 51-70 ezer dollárt (9-12,6 millió forintnak megfelelő összeget) keres, addig a Blackwater mundérjában iraki járműoszlopok biztosítását végző kommandós havi 13 ezer dollárt (2,3 millió forintot) kap.

A legtöbb pénzt a vezető tisztviselőket őrző kommandósok keresik, fizetésük elérheti a havi 33 ezer dollárt (5,9 millió forintot). A gondot az okozza, hogy a biztonsági magáncégek olyan, sokszor még aktív katonákat csábítanak magukhoz, akiknek a kiképzése akár több százezer dollárjába került az államnak. Robert Gates védelmi miniszter ezért a múlt hónapban kilátásba helyezte, hogy korlátozni fogják a cégek toborzó tevékenységét a hadsereg állományában.

Erik Prince-nek, a Blackwater elnök-vezérigazgatójának már kongresszusi meghallgatáson is meg kellett jelennie ez ügyben, ő cáfolta, hogy a hadsereg aktív állományából is toboroznának.
A katonákat nemcsak a nagyobb fizetés vonzza a biztonsági magáncégekhez, hanem a lazább fegyelem is. A cowboyoknak nevezett magánkommandósok például szabadabban használhatják fel szolgálaton kívüli idejüket, és hadseregbeli társaiktól eltérően alkoholt is fogyaszthatnak.
Az iraki hatóságok szemében ugyanakkor szálka a Blackwater: 136 millió dolláros kártérítést követelnek a cégtől egy véres bagdadi lövöldözés miatt, mert egy diplomáciai konvojt kísérő emberei állítólag ok nélkül mészároltak le 17 iraki polgári lakost, köztük gyerekeket. A bagdadi kormány ezenkívül azt akarja elérni, hogy az amerikai külügy- és védelmi minisztériummal szerződéses kapcsolatban álló Blackwater fél éven belül hagyja el Irakot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását