2024. május 12. - Pongrác

MDF: az SZDSZ segíti az MSZP-t

A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) az a párt, amely folyamatosan segíti a Gyurcsány-kormányt a hatalmon maradásban - jelentette ki Csapody Miklós, az MDF országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2008. szeptember 17. szerda 11:54 - Hírextra
Csapody Miklós a Republikon Intézet szeptemberben publikált elemzésére reagált, amely azt állapítja meg: az MDF frakciója a parlament tavaszi ülésszakán az interpellációs szavazáskor gyakran élt a távolmaradás eszközével, így burkoltan támogatta a kisebbségi kormányt.

Mint mondta, az MDF szerint a parlamenti pártoknak kell kormányzati vagy ellenzéki politikát tanúsítaniuk, nem pedig egy parlamenti párthoz kötődő, "úgynevezett tudományos intézetnek". Amíg az SZDSZ a parlamentben kormánypártiként viselkedik, addig "a liberális párt háttérintézménye, a Republikon Intézet pedig ellenzéki" - fűzte hozzá.

Csapody Miklós közölte: érdekesnek tartja, hogy az intézet elemzésében mindenáron azt akarja kimutatni, hogy az MDF valamilyen "sötét módon" a kormány fennmaradását szolgálja, és erre az interpellációk kategóriáját találták meg. Hozzátette: ugyanakkor éppen ez az elemzés írja le azt is, hogy az SZDSZ az interpellációs szavazások kétharmadát elfogadta.

Az MDF-es politikus kiemelte: a kisebbségi kormány fennállása óta az SZDSZ és az MSZP együttműködésének köszönhetően nem történt meg, hogy egy sima feles, vagy az összes képviselő több mint 50 százalékának szavazatát igénylő indítvány megbukott volna az Országgyűlésben.

A tények tehát azt mutatják, hogy az SZDSZ az a párt, amelyik folyamatosan segíti a Gyurcsány-kormányt a hatalmon maradásban - jelentette ki.

Csapody Miklós közölte: az MDF további számháborúkba nem kíván belemenni, és nem óhajtja kimutatni úgynevezett kutatások keretében, hogy más pártok képviselői különböző interpellációknál ott voltak-e, vagy sem.

Az ellenzéki képviselő újságírói kérdésre közölte: az MDF-nél van frakciófegyelem.
Arra a kérdésre, hogy hétfőn a parlamentben miért hiányzott két MDF-es képviselő, Vas János és Almássy Kornél a párt indítványáról való szavazáskor, azt válaszolta: Vas János igazoltan volt távol, Almássy Kornél pedig a frakciódöntés értelmében nem képviselheti az MDF-et egy ideig.

A konzervatív politikus kitért arra, hogy az adótörvényekről, illetve a költségvetésről történő szavazáskor nem utaznak külföldre a frakciótagok, és nem tartózkodnak majd az üléstermen kívül.
A Fidesz által kezdeményezett határozati javaslatról, miszerint novemberben szavazzon újra a Ház saját feloszlatásáról, azt mondta: az MDF által kezdeményezett javaslat másik formájával is egyet tudnak érteni, hacsak, mint megjegyezte, "nincs benne csempészáru, hacsak nem egy médiajáték az egész".

Az SZDSZ közleményében úgy reagált: nincs nagyobb jelentőségű döntés egy országgyűlési képviselő munkája során, mint a parlament feloszlásáról szóló szavazás.Az MDF ezt maga javasolta, de tizenegy képviselőjéből kettő még ezen a szavazáson sem vett részt - tették hozzá.

A liberális párt szerint az MDF a saját javaslatát sem vette komolyan, "ami arra enged következtetni, hogy az nem volt több egyszerű blöffnél, elszomorító, hogy egy párt egy ilyen fontosságú ügyet így kezel".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását