2024. május 5. - Györgyi

Bécsi práter és a legek napja

Vienna Recordia elnevezéssel harmadszor rendezik meg a legek napját szeptember végén a bécsi Praterban, a világ legrégebbi vidámparkjában.
2008. szeptember 17. szerda 11:57 - Hírextra
z egész napos nemzetközi világcsúcsfesztivál keretében most is számtalan "versenyszámban" vághatnak neki a próbálkozó kedvűek, hogy bekerüljenek a mindenféle egyedi és különleges csúcsokat tartalmazó Guinness Rekordok Könyvébe. (A Guinness World Records című kiadványt 1955 óta jelentetik meg.)

Az idei étlap - az előző rendezvényekhez hasonlóan - látványos csúcsfelállítási kísérleteket ígér. Lesz egyebek között szögbeverési verseny: a döntőbe azok juthattak be, akik egy perc alatt legkevesebb tíz szöget képesek bekalapálni.

A szervezők szerint sok múlhat a közönségen, hiszen aktív részvételük elengedhetetlen egyes rekordoknál. Például megpróbálkoznak a "legtömegesebb keresztrejtvény"-csúccsal: ehhez az kell, hogy legalább ötszázan tíz percen keresztül keresztrejtvényt fejtsenek. Lesz futóverseny, méghozzá magas sarkú cipőben. Legkevesebb százötven önkéntes jelentkezését várják, akiknek nyolcvan méteres távot kell teljesíteniük. A leghosszabb fagylaltnyaló-gyermeklánc létrehozásához több mint 424 fiút és lány toboroznak.

Állítólag újra itt lesz a pakisztáni Zafar Gil, akinek nevéhez fűződött tavaly a nap csúcsa. Akkor az egyik fülével 61,7 kilogrammnyi súlyt emelt fel és - igaz, a fájdalomtól eltorzult arccal - tartott hét másodpercig a levegőben. A súlyzótányérokat lánccal függesztették a jobb fülére. Most, ha felkészülése jól sikerül, a nyelvével szeretne súlyemelő rekordot felállítani.

A legvakmerőbbnek és leginkább lélegzetelállítónak a salzburgi Franz Müllnernek és társának a kísérlete ígérkezik. Az óriás tavaly a világ legerősebb embere címéért szállt versenybe, de nem sikerült harminc méterre elvontatnia egy 60 tonnás kamiont. Most az ő karjára erősítik fel azt a bungee jumping-szalagot, amelyhez erősítve ismerőse, Patrick Schruf száz méteres mélységbe veti magát.

Tavaly összesen húsz kategóriában neveztek be a vállalkozó kedvűek, tizenháromban eredményes volt a kísérlet. A német Patrick Grigo neve például a breakdance kategóriában került be a rekordok könyvébe. Ő hatvanhárom egy kézen történő ugrást mutatott be előadása közben. Az osztrák Harald Hel rollerozásban állított fel csúcsot: egy óra alatt 26,6 kilométert tett meg. Sikerült a legtömegesebb dekázás rekordkísérlete is - igaz, csak másodszorra. Összesen 613-an - nők és férfiak, öregek és fiatalok - zsonglőrködtek labdájukkal tíz másodpercen keresztül úgy, hogy azok nem estek le. A világ legerősebb ragasztóanyaga olyan szilárdan köt, hogy alkalmazásával felemeltek egy 3,9 tonnás teherautót, majd egy órán keresztül tartották a levegőben. Yvonne Rueff táncosnő egy perc alatt 99 forgást-pörgést hajtott végre partnerével, az ő neve is szerepel azóta a Guinness-könyvben, akárcsak azé a 115 páré, akik öt percen át egyszerre lejtették a táncot a bécsi keringő dallamaira.

2007-ben hárman is túlszárnyalták a karaoke-éneklés világrekordját: 38 órán át bírták szusszal. Nem lebecsülendőbb Michael Krappel teljesítménye sem, aki a beatboxer kategóriában "csinált zenét" 24 órán át egyfolytában - hangszálaival, szájával, nyelvével és fogaival. Óránként csak öt percet pihenhetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását