2024. április 27. - Zita

Hátrányba kerülhet Magyarország

Hátrányos a Déli Áramlat gázvezeték megépítése Magyarország és Közép-Európa állampolgárai számára; hazánk 85 százalékban függ az orosz gáztól, és így Oroszországtól, ami már nem gazdasági, inkább biztonságpolitikai kérdés - írta Németh Zsolt, az Országgyű
2008. szeptember 17. szerda 11:32 - Hírextra
Az Oroszország befolyása a térségre című cikkben a szerző hangsúlyozta, hogy a magyar ellenzék éppen a hátrányos helyzet miatt szólította fel a kormányt, függessze fel a részvételét az orosz gázvezeték projektjében és kezdjen konzultációt a többi érintett állammal.

Németh Zsolt szerint nehéz politikai küzdelem vár az ellenzékre, hiszen a kormány energetikai klientúrája összefonódott az orosz féllel. A magyar kormány jelenlegi hozzáállása a kérdéshez - hiába mondja, hogy Nabucco-párti - valójában az európai gázvezeték bukását segíti elő.
Az európai posztkommunista kormányok képtelenek megfelelő stabilitást hozni, és nem érdekük az orosz ambíciók kontrollálása a térségben - vélekedett a politikus.

A Fidesz szakpolitikusa pártja javaslatait hét pontban foglalta össze. Ezek szerint szükséges az egységes uniós fellépés, amelyre jó példának tartja a Grúzia esetében tapasztalható EU-s összhangot. A közös fellépés végső célja azonban nem lehet más, mint egy korszerű kapcsolat kialakítása Oroszországgal.

Olyan országok esetében, mint Ukrajna, Grúzia vagy Moldova előre kell lépni az euroatlanti perspektíva megadásában - írta Németh Zsolt, hozzátéve: az Egyesült Államoknak ismét komoly hangsúlyt kell fektetnie a NATO-ra, amely nemcsak katonailag, hanem a nemzetközi kapcsolatrendszerben, mint legitimáló tényező is fontos.

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a világ legnagyobb katonai hatalmának európai jelenléte elengedhetetlen, hiszen annak nem csak katonai, de komoly politikai üzenete is van. Európának és az Egyesült Államoknak ebben a kérdésben egységesnek kell lennie, hiszen egy esetleges amerikai-német vita például Magyarországot is igen kellemetlen helyzetbe hozná.
A szerző szerint Közép-Európának és az Egyesült Államoknak is komoly hangsúlyt kell fektetniük a Németországgal való párbeszédre az ország gazdasági súlya és a Moszkvára való befolyása miatt.

A "befagyott" ellentéteket nem szabad fegyveres úton rendezni; ezen konfliktusok rendezéséhez a kisebbségek közösségi jogainak biztosítására van szükség. Erre pedig autonómia jelenthet megoldást, mint Koszovó esetében - írta a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását