2024. április 25. - Márk

Fidesz: hamvába holt a jövő évi költségvetés

A jövő évi büdzsé lényegében a benyújtásakor megbukott - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a 2010-es büdzséről szóló előterjesztés általános vitájában kedden, a parlamentben. Szerinte a kormány jobban tenné, ha visszavonná a javaslatot és újat nyűjtana be helyette.
2009. október 6. kedd 14:10 - HírExtra
"A Magyar Köztársaság miniszterelnöke, Bajnai Gordon, egy felszámoló biztos, és az általa benyújtott büdzsé egy felszámoló biztos költségvetése" - összegezte az ellenzéki képviselő.

Szerinte ez a költségvetés nem alkalmas a válság kezelésére, vagy hogy akár a jövő év közepéig az ország gazdálkodását biztosítsa.A büdzsé megmagyarázhatatlan tételek sokaságát tartalmazza, elképesztően brutális és nincs iránya - fogalmazott Debrecen polgármestere. Példaként említve az állami gondozottak családi pótlékának és a gyermekétkeztetés támogatásának drasztikus csökkentését, azt mondta: ez a költségvetés nincs tekintettel semmire.

Tényleg a válság idején kell 12 milliárdos bútorbeszerzést eszközölni, s 40 milliárdot a közigazgatásban informatikai korszerűsítésre fordítani? - kérdezte.Hozzátette: lehet, hogy a vízfej csökken majd, de a bútorzat dagadni fog.

A fideszes politikus egy felszámolás alatt álló vállalat középmenedzsmentje viselkedik úgy, mint most a kormányzat. Nekik minden mindegy - mondta.

Kósa Lajos szerint a büdzsé alapproblémája, hogy már az alapszámok sem hihetők benne, emellett tervezési hibából mintegy 150 milliárdnyi tévedés szerepel benne.

Rendkívül fontos tételek hiányoznak a 2010-es költségvetés tervezetéből - mondta az ellenzéki politikus, aki ezek között említette a PPP-programok áthúzódó hatásait, különös tekintettel azokra, amelyek mögött állami felelősségvállalás is van.

A Fidesz alelnöke külön szólt az oktatás területéről. Mint mondta, itt érhető tetten a másik alapvető probléma, az, hogy olyan kategóriákban gondolkoztak, hogy az előző évekkel ne lehessen összevetni az egyes tételeket. Ráadásul az idei költségvetés módosításával 60-65 milliárdot vonnának ki, miközben az oktatási törvény nem módosulna. Az oktatási törvény azonban tanév közben nem tesz lehetővé átszervezést - jegyezte meg.

Ha a tanárok pénzét a felére kell visszavenni, azt az önkormányzatok már nem tudják megoldani - figyelmeztetett.

A debreceni városvezető kitért arra is, hogy a büdzsében nem szerepelnek azok a tételek, amelyek érdemben javítanák az emberek közbiztonságát, vagy a jogszolgáltatást erősítenék.

Kósa Lajos úgy ítélte meg, hogy a büdzsé az egészségügyi ellátásokra nézve különösen brutális, miközben már idén is hatvan milliárd hiányzik a rendszerből.

Mit hagynak maguk után a szocialisták? Legfeljebb a széfeket, esetleg néhány elkallódó vízitdíj-automatát, más érzékelhető nyomuk nem marad - mondta. Az egészségügyi intézmények pedig végső soron az önkormányzatokhoz fordulnak majd, ahonnan mintegy 120 milliárdot vonnának el, de ez az összeg az egyes tárcáknál a pályázati források miatt akár elérheti a 200 milliárdot is.

A költségvetésben a 30 milliárdos, maximum nyárig kitartó Út a munkához programon kívül nincs semmi, ami a magyarországi munkahelyek megmentését vagy gyarapodásától szolgáló érdemi intézkedés lenne - jegyezte meg.

Kósa Lajos összegzése szerint jobban tenné az előterjesztő, ha ezt a költségvetést visszavonná és újat nyújtana be helyette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását