2024. április 28. - Valéria

Ő is 60 lett

Volt terrorista és varázsló, felesége megölésével vádolt báró, fia szerelmét elcsábító apa - "tetteiért" mégis Oscar-díj lett a szeptember 19-én hatvanéves Jeremy Irons jutalma.
2008. szeptember 17. szerda 11:29 - Hírextra
A La Manche csatornában fekvő Wight-szigeten született, szüleivel csak évente egyszer ruccantak át Angliába. Irons a színészetet csak azért választotta, mert állatorvosnak nem vették fel az egyetemre. Bristoli színi tanulmányait kertészként, utcai zenészként és takarítóként dolgozva fedezte. Először a Godspell című musical Keresztelő Szent Jánosaként tűnt fel, ezután útja tévésorozatokon át vezetett a filmvászonig.

A Nobel-díjas Harold Pinter ajánlása nyomán Laurence Olivier és John Gielgud oldalán szerepelt egy kosztümös darabban. Az áttörést 1981-ben A francia hadnagy szeretője című, viktoriánus korban játszódó romantikus dráma jelentette számára. Ezután feltűnt a Proust regénye nyomán készült, Swann szerelme című filmdrámában, A misszióban dél-amerikai jezsuita papot alakított, s játszott olyan rendezők filmjében, mint Bernardo Bertolucci (Lopott szépség), a leginkább horrorrendezőként elhíresült David Cronenberg (Pillangófiú), Steven Soderbergh (Kafka) vagy Franco Zeffirelli (Mindörökké Callas).

Legnagyobb sikerét 1990-ben A szerencse forgandó című, valós eseményeket feldolgozó filmben aratta. A felesége meggyilkolásával gyanúsított, de végül felmentett elszegényedett arisztokrata megformálásáért megkapta a filmvilág legrangosabb kitüntetését, az Oscar-díjat.

A Végzet című drámában fia szerelmét csábította el, szerepelt az Isabel Allende könyve nyomán készült romantikus családi drámában (A kísértetház), hangját kölcsönözte az Oroszlánkirály gonosz Zordonának és a Die Hard harmadik részében ő volt a "főgonosz" terrorista. Az utóbbi években forgatta a Shakespeare nyomán készült A velencei kalmárt, a Szabó István rendezte Csodálatos Júliát (ahol szokott szerepkörétől eltérően ő lett a megcsalás áldozata), a keresztes háborúk idején játszódó Mennyei királyságot és az Eragon című fantasyt.

Irons Oscar-díja mellé megkapta a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjat, az Emmy-díjat és tavaly az Arany Glóbusz-díjat is. A színházhoz húsz év kihagyás után két éve egy Márai-darabban tért vissza, Henrik, a tábornok szerepét játszotta A gyertyák csonkig égnek színpadi adaptációjában. 1985-ben zenei klipet rendezett, s több hangoskönyve is megjelent.

Az arisztokratikus külsejű, természetes eleganciájú és szenvedélyes (néhány kollégája szerint arrogáns modorú) Jeremy Irons épp harminc éve él második feleségével, Sinead Cusack színésznővel (akivel mindössze két filmben szerepelt együtt). Szabadidejében szívesen lovagol, kertészkedik és a Portsmouth lelkes szurkolója.

A hírességek között az elsők között viselte az AIDS-ellenes küzdelem támogatását jelző piros szalagocskát ruháján, s számos jótékonysági alapítvány és rendezvény támogatója.
Idén májusban brit tudósok arra az eredményre jutottak, hogy az ő orgánuma közelíti meg legjobban a tökéletes férfihangot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását