2024. május 6. - Ivett, Frida

Pusztulnak a fecskék

A tartósan hideg és szeles időben megbúvó rovarok, vagyis a táplálék hiánya miatt tömegesen pusztulnak a legyengült fecskék - mondta el kedden az MTI érdeklődésére a fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás munkatársa.
2008. szeptember 16. kedd 17:29 - Hírextra
Benke Szabolcs, aki a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportját vezeti, arról számolt be, hogy tapasztalatuk szerint mostanára felélték a fecskék tápanyagtartalékaikat, és nem találnak táplálékul szolgáló repülő rovarokat. A Keszthely és Fenékpuszta közötti három kilométeres úton kedden délután 20-25 legyengült vagy elhullott fecskét találtak és vizsgáltak meg, de a madármentő állomáson is már 160 madarat próbálnak táplálni.

Kehidakustányból hétfőn hoztak több tucatnyi fecskét, de Keszthelyről is újabbakat várnak Fenékpusztára, ahol sajátos étekkel, főtt tojás és macskaeledel keverékével etetik őket. A szabadban néhány napig bírják étlenül, de a több millióra tehető magyarországi egyed megmentése igazából szélmalomharc - fogalmazott Benke Szabolcs.

Azt tanácsolja, hogy ha valaki legyengült fecskét talál, legjobb ha egy-két napra - amíg ki nem süt a nap - dobozba rakja és hasonló eledellel vagy lisztkukaccal eteti meg az apró rovarvadászokat.

A madárvédő elmondta, hogy évek óta tapasztalják a fecskék számának fogyatkozását. Tavaly is a mostanihoz hasonló időszakban, vagyis a vonulás közepén köszöntött rájuk több napos hideg idő, ami szintén tömeges pusztuláshoz vezetett. A madárgyűrűzések kapcsán idén számszerűen is kevesebb fecskét találtak, de a mostani hideg újabb nagy kárt tesz a populációban - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását