2024. április 29. - Péter

Kiállítják Demszky összetojásozott kabátját?

Az ember legtöbbször azért jár múzeumba, hogy olyan fontos leleteket lásson, ami akár megváltoztatta az egész történelmet. Hát erről van szó! Hiszen Demszky tojásos kabátja maga a történelem. A kérdés csak az, kit érdekelne, ha kiállítanák...
2008. szeptember 16. kedd 18:51 - Gedei Szilárd
Unalmas lehet az élet a budapesti múzeumokban, ha már Demszky összetojásozott kabátja jelenti a fő beszédtémát. Pedig most ez a helyzet: a Kiscelli Múzeumban ugyanis már április óta őrzik szeretett főpolgármesterünk teljes garnitúráját, amit az idén március 15-i ünnepségeken viselt. Tudják, azt, amelyiket a nem éppen hívei megtiszteltek egy kis tojássárgájával.

Miért éppen most lett érdekes a dolog? Azzal kezdődött, hogy a Pont FM ma reggeli műsorába betelefonált valaki és közölte ezt a nem is igazán meglepő, de mindenképpen érdekes tényt. Hiszen nem sok olyan polgármester akad szerte a világon, akinek hasonló, jó magyar tojás lenne a kiállított öltözetén. Miért nem tudunk mi arról, hogy egyetlen főpolgármesterünk ruháit talán néhány év múlva megtekinthetjük? Szerintem az olvasók már látják maguk előtt a Történeti Múzeum sötét folyosóján a kiállított kabátot, miközben a tárlatvezető vékonyka hangját elnyomja a hangszórókból hallatszó gyurcsány-féle öszödi beszéd…

A Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya szerint az egészben semmi különös nincs. Hát persze. Ez teljesen normális, hogy a város első emberére úgy fogunk emlékezni évek múlva, mint a tojásdobálók fő célpontjára. Ez a Budapesti Történeti Múzeum dolga, hogy dokumentálja a főváros életét – mondják. Dokumentálják is, de kiállítást egyelőre hiába várunk. Na jó, a sajtóosztályon azért megsúgták, hogy maga a múzeum szerette volna, ha Demszky alkalmi öltözete hozzájuk kerül, azaz csak akarnak vele valamit kezdeni.

Ráadásul azt is megtudtuk, hogy a ruházat azért olyan becses, mert akárhogy is nézzük, Demszky már húsz éve fontos szerepet játszik Budapest életében. Sőt, valamelyest ő maga a budapesti történelem, a maga kabátjával. Akár tojásos, akár nem.

Természetesen megkerestük a múzeumot is, ahol kérdésünkre elmondták, hogy ők nem is értik, miért olyan lényeges az, hogy éppen rajta van-e a kabáton a tojásfolt, vagy nincs. De ha már ott van, csak nem tüntetik el – szerintük ez egy történelmi kuriózum. (Arra nem kaptunk választ, hogy miért ez jellemzi Demszky közel 20 éves ténykedését, hogy erre kelljen emlékeznie majd az utókornak.) Meg amúgy is, valamilyen szinten az a folt a mostani magyar társadalom, közhangulat lenyomata, ami megmarad az utókor számára.

Legalábbis, ha nem kezdi el bántani a szövetet, mert akkor valószínűleg el kell távolítani.

Kár lenne érte.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását