2024. május 11. - Ferenc

Az MDF támogatta az MSZP-t

Az MDF frakciója a parlament tavaszi ülésszakán az interpellációs szavazásokkor gyakran élt a távolmaradás eszközével, így burkoltan támogatta a kisebbségi kormányt - állapítja meg szeptemberben publikált elemzésében a Republikon Intézet.
2008. szeptember 16. kedd 18:55 - Hírextra
Az MDF közleményben reagált az MTI-nek; az ellenzéki párt szerint "az SZDSZ-hez közelálló intézet" elemzése része annak a sorozatnak, amellyel az SZDSZ megpróbálja Kóka János és Fodor Gábor Gyurcsány Ferenc hatalmon maradásában való felelősségét áthárítani az MDF-re.

A kisebbségi kormány első hónapjában - sokak várakozása ellenére - nem kellett, hogy szembenézzen komolyabb parlamenti fiaskókkal - olvasható a Republikon Intézet honlapján megtalálható elemzésében, amelyben azt vizsgálta, melyik párt hogyan szavazott a parlament tavaszi ülésszakában az interpellációkra adott válaszokra.

Az intézet véleménye szerint az interpellációs szavazásokkor burkoltan, a távolmaradás stratégiájának alkalmazásával támogatni lehet a kormányt; a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy az MDF-frakciója rendkívül gyakran élt a távolmaradás eszközével.

Az intézet az MDF-frakció és az egyes MDF-es képviselők szavazási gyakorlatát elemezve megállapította, hogy miközben az MDF-frakció szűk többsége jellemzően "nem" gombot nyomott az interpellációkra, a képviselőcsoport kisebbsége távolmaradt e szavazásokkor. Szerintük e távolmaradás nem véletlenszerűen alakult az MDF-ben: Vas János és Dávid Ibolya éltek leggyakrabban ezen eszközökkel, akik a vizsgált időszak szavazásainak több mint nyolcvan százalékán nem vettek részt.

A Magyar Demokrata Fórum a kormányozhatóság megteremtése érdekében kezdeményezte a parlament önfeloszlatását, ám ezt sem Kóka János, sem Fodor Gábor nem szavazta meg, így mindketten segédkezet nyújtottak Gyurcsány Ferenc hatalmon maradásához - írja az MTI-hez kedden eljuttatott reagálásában az MDF frakcióvezetője. Herényi Károly úgy látja, az SZDSZ-es politikusok a politikai válság elhúzódásában viselt felelősségüket most az évek óta következetes ellenzéki politikát folytató MDF-re próbálják áthárítani.

"Az SZDSZ próbálja magyarázni bizonyítványát, elterelni a figyelmet arról, hogy politikája nem az ország valós érdekeit, hanem saját és Gyurcsány Ferenc hatalmi ambícióit szolgálja. Csak ezen törekvés részeként tudjuk értékelni az SZDSZ-hez közelálló Republikon Intézet elemzését is, amely számos érdekes megállapítást tesz" - fogalmazott Herényi Károly.

A frakcióvezető emlékeztetett a kutatás azon megállapításra, amely szerint az SZDSZ az interpellációs szavazások kétharmad részét elfogadta, azaz az SZDSZ-nek a kormányzattal való együttműködése folyamatosnak és stabilnak mondható.

Az interpellációs szavazások elemzését nem lehet bizonyító erejűnek tartani, ellentétben a törvényjavaslatok végszavazásánál tanúsított magatartással - szögezi le Herényi Károly, aki szerint ha ezeket az érdemi döntéseket vesszük górcső alá, akkor egyértelműen kiderül: az SZDSZ továbbra is hű koalíciós partnere maradt a kormánynak.

Herényi Károly az elemzés által jó okkal elhallgatott ténynek nevezte, hogy a kisebbségi kormány fennállása óta "az SZDSZ és az MSZP olajozott együttműködésének köszönhetően" nem történt meg, hogy egy sima feles, vagy az összes képviselő felét igénylő indítvány megbukott volna az Országgyűlésben.

"A tények tehát azt mutatják, hogy SZDSZ az a párt, amely folyamatosan segíti a Gyurcsány-kormányt a hatalmon maradásban" - fogalmazott közleményében az MDF frakcióvezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását