2024. április 19. - Emma

A szülőknek és az oktatásnak köszönhető a szexuális tudatosság

A szülők, valamint a 12-17 éves kor között történő átfogó és teljes körű szexuális oktatás játssza a legnagyobb szerepet a fiatalok szexuális nevelése terén - derül ki a Durex Face of Global Sex nemzetközi kutatásából.
2008. szeptember 16. kedd 18:49 - Hírextra
A 2005-ben alapított Durex Network által elindított tudományos kutatások célja, hogy évről évre feltérképezzék a szexuális élet valamennyi aspektusát és a szexuális jóllétet meghatározó szempontokat. A legutóbbi tanulmány Út a szexuális magabiztossághoz címmel azokat a tényezőket vizsgálta, amelyek világszerte leginkább felelősek a szexuális magabiztosság kialakulásában.

A kutatás szerint a szülők és a nevelők játsszák a legmeghatározóbb szerepet a fiatalok szexuális nevelése terén. Ezenkívül a 12 és 17 éves kor közötti átfogó és teljes körű szexuális oktatásnak is rendkívül fontos szerepe van.

A felmérés rámutatott, hogy a szexuálisan magabiztos emberek felkészültebbek és képesek megóvni magukat a szexuálisan terjedő betegségekkel és a nem kívánt terhességgel szemben.
Erős Erika szexuálpszichiáter az MTI-nek elmondta: szexuálisan magabiztos ember az, aki tisztában van vele, hogy milyen identitású, jó a szexuális válaszkészsége és tudja kezelni a párkapcsolatot. Ha ez a három adott, akkor jól érzi magát a bőrében, úgy is mondható, hogy igazi nőnek vagy férfinak érzi magát és teljes szexuális életet tud élni.

Az egyes országok megoszlása szerint a szexuális életükkel leginkább a brazilok elégedettek (80 százalék), míg a japánok a legkevésbé (55 százalék). A legtöbb ázsiai ország jóval alatta marad a nyugati országoknak a szexuális úton terjedő betegségekkel szembeni védekezés terén. Thaiföld és Hongkong érte el a legalacsonyabb eredményt ezen a téren (65 százalék), a legmagasabb eredményt pedig a dél-afrikaiak (87 százalék), őket követi Spanyolország, Mexikó, Svájc, Brazília és Kanada 85 százalékos eredménnyel.

Hasonlóan megoszló eredményt értek el a nem kívánt terhességgel kapcsolatos felkészültség, magabiztosság kérdésében. A legtöbb esetben, az ázsiai országok magabiztossági szintje 70 százalék körül mozgott, míg a nyugati országok 75 százalék és 85 százalék között teljesítettek.

Kimagasló eredményeket kaptak Mexikó esetén az első szexuális oktatást illetően, ahol az 12 éves kortól kezdődik, míg a kínaiak esetén 15 éves kor után jellemző. Bár semmilyen regionális trend nem volt kimutatható, figyelemreméltó, hogy Japánban a szexuális felvilágosításra szolgáló átlagéletkor 12 év, amely alacsonyabb más ázsiai országokkal összehasonlítva. Hasonlóan szerteágazó megoszlás jellemzi Európát is.

A kutatás fő konklúziója szerint a szexuális magabiztosság akkor válik a legerősebbé, ha a szexuális felvilágosítás minél fiatalabb korban és sokféle forrás, eszköz együttes alkalmazásával valósul meg.

Erős Erika szerint Magyarországon sok felvilágosító program van, de sajnos többségük inkább az anatómiai ismeretekre és nem az érzelemre helyezi a hangsúlyt. A szexuálpszichiáter szerint a tinédzsereknek a szexualitás érzelmi hátterét és dinamikáját kellene megismerniük.
Erre tesz kísérletet egy új kezdeményezés. A Durex a mintegy négyezer főt számláló Magyar Védőnők Egyesületével együttműködve vesz részt az általánosiskolás-korú gyermekek felvilágosításában. A védőnők a legfrissebb kutatási adatokból merítve frissítették fel ismereteiket, amelyet idén ősztől már megosztanak a diákokkal. Az új típusú felvilágosítás célja, hogy ne csak a biológiai ismereteket sajátítsák el, hanem tájékozódjanak a mentális, érzelmi jellemzőkről is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását